Saturday, October 24, 2009

Mentaliti Kuno

kredit kepada rakan saya Mawar Mustika Johnny untuk situasi di bawah:



Rakan baik saya Mawar telah berada di dalam satu situasi yang bukan asing lagi kepada pelajar TeSL d UMS, ya saya menekankan pelajar TesL dan UMS di sini, walaupun hakikatnya perkara ini berlaku di mana-mana sahaja dan boleh terjadi kepada sesiapa sahaja yang fasih berbahasa Inggeris.


Rakan baik saya telah berbual di dalam telefon dengan kakak beliau. Dia menggunakan Bahasa Ingseris. 2 orang lelaki telah berkata "kalau Sabahan cakap Melayu la, nanti bergegar tembuni di kampung" sambil mocking rakan saya dengan broken English mereka. Well, my friend menghambur baliklah. Hehehehe.


Perkara sedemikian bukan sekali terjadi tetapi sangat kerap. saya sendiri ada pengalaman peribadi saya. Bukankah masyarakat menginginkan seorang guru Bahasa Inggeris yang fasih dengan bahasa itu. Bagi individu yang tidak tahu kami pelajar TeSL, cuba ubah mentaliti anda yang kami cuba menunjuk-nunjuk. apalah salahnya menggunakan bahasa asing di tempat awam dan kepada yang sedia maklum kami pelajar TeSl, janganlah frust tidak dapat masuk bidang pendidikan dan membalas dendam dengan cuba menyindir-nyindir kami. Believe it.....it's not working.

Kepada yang fasih berbahasa Inggeris di luar sana, jangan malu untuk menggunakannya di public places.
SELAMAT BERBAHASA INGGERIS.

2 comments:

fitto said...

i hate it too!!! eventho i dun hv my own experience being said like dat..huhu..

tapi dlu i bumped into this kind of situation. ada sorg budak ni speaking kan suddenly ada org ckp "xpenat ka speaking?! ak yg dgr ni yg penat" sumtin like dat. in public plak 2. bt i dunno any of the people la. tapi kesian dgn bdak 2..isk3...

lg 1 kan, time plkn dlu pun mcm 2...d 1st day i realised bdak2 camp 2 pantang btol dgr 1 word (ONE WORD yaw!) english. trus kna cop temberang. aisemen... cz those indians n chinese mebi not so gud in malay so they wud prefer english la so org lg phm...n wtf was they were all my close frens. yg slalu sama2 jln p mkn n on la...ahaha..i hardly said the word "before, after, next time etc2"

tell me how stupid i was letting myself suffer????

eh pjg plak comment ni..ahahah

Ju Hyeon said...

wa dat situation is way more harsh...dia penat dengar sebab dia nda paham bah tu.

kalau dia cakap mcm tu depan aku ada yang almarhum nanti.

my fren nasib la juga yang gila bspeaking.....rojak, broken, grammatical error x kesah asal speaking hahahhaaha.