Friday, December 11, 2009

Cukuplah...

Saya dah penat urus benda ni. Terlalu penat mengurus, bukan ja urus tu yang bikin penat, mau pikir pun aku penat sudah. PTPTN, I had enough. Rentetan peristiwa PTPTN saya tidak berpenghujung dan saya tidak nampak apa-apa tanda yang menunjukkan 'happily ever after'. Masalah ni bermula sejak saya hantar agreement. Dimulakan dengan edisi maki hamun di HEP UMS, masa penyerahan agreement. Aku dapat pegawai yang emm you faham-faham la ya. Tidak perlu di explain further. Then 2 minggu kemudian semua orang pegi CIMB ambik duit dan belanjakan benda-benda yang diorang mau. Sehari, dua hari, seminggu, dua minggu, duit aku belum masuk-masuk juga, start dah risau. Setiap 10 minit bah aku check CIMB Clicks time tu.

Then my mum called PTPTN KK, KL. Diorang suruh refer CIMB. Then CIMB suruh refer balik PTPTN. Then PTPTN sorong balik ke CIMB (ni kita tengah main apa ni...). Then CIMB tolak aku ke HEP UMS. Ngam-ngam nama aku pun dah naik di Unit Perumahan HEP. Isi2 borang. Time ni aku tengah final exam ya. Mana aku pikir paper ku, pinjaman ni lagik. Pernah aku menangis sambil jalan ke Kampung A (on the way pi bilik kawan) sambil btekak sedikit dengan my mum di talipon. Mungkin adalah budak2 di blok lelaki yang aku lalu tu yang nampak and bilang aku senteng. Sebelum paper falsafah tu. Sampai la aku balik Tawau, benda ni nda selesai2.

Episod ni bersambung di Tawau. Surat sampai jadi akaun ku konon 'STOP AUTOPAY' Aku refer lagi dengan bank 2 kali. Then bank timbulkan satu perkataan@ istilah@ term apa2 lah. Perkataan bertuah tu ialah AG. Pegawai kerajaan u know what AG meant kan. Akaun Negara. Start la aku call bos mak aku, ex-bos aku. Terima kasih nda terhingga for your concern. Sampai ja aku di bangunan persekutuan, pegi tingkat 4, duduk ja depan kaunter AG tu terus ditanya "sekolah mana"....ceh ceh ceh.....dia tanya bukan sekolah rendah ka atau menengah ya tuan2 dan puan2. Tapi di mana bertugas. Hehehe. Aku cerita la keadaan sebenar aku. Terima Kasih kepada pegawai2 AG yang cukup baik masa tu. Sampai ke lif2 aku jaja masalah.

Sibuk sudah aku mengira-ngira duitku tolak yuran, darab makan, kuasa dua buat assignment orang, kemudian bahagi tambang kapal terbang tiap kali cuti (aku akui, aku nda mau naik bas balik kampung). Sedih pun ada kadang-kadang, kenapalah semua benda susah datang sama aku ni. Mau masuk U dulu pun susah, tertangguh. Mau buat pinjaman pun susah. Aku bayar bah juga balik. Jangan kamu risau insya-Allah nda menganggur juga budak2 pendidikan ni.

Aku ni manja ckit juga. Walaupun orang Tawau tapi mau naik flight ja. Leisure mesti on selalu. Hehehe. Tapi aku nda takut bersusah payah la kalau terpaksa pun. Kalau ditakdirkan aku kerja2 sampingan next year, aku on ja. Nda pa berpenat2. Mana ada benda senang kan. Tapi aku akui yang aku paling takut kalau duit aku 'putus', nda da 'stok'. Biar bersusah asal nda kesempitan secara mengejut. Hehe. My mum pula nda kasi ambik biasiswa KPM sebab ada kontrak (Ain cakap 10 tahun). Dia takut aku kerja jauh la.

So sekarang ni aku just tunggu next sem.... aku bersyukur sangat dapat sambung belajar ni. Apa2 jadi di kemudian hari, aku layan jak. Yang penting Allah dah bagi peluang sambung belajar. That's the only thing matter.

3 comments:

chocolatte said...

girl, don't worry. kita buat part time bha next sem. aku teman kau. pasal scholar tu. i think u might want to re-consider about it back girl. it is rm5000 per sem. n for 1st payment, the'll pay you rm10 000,(gabung 1st +2nd sem) what about that? don't worry if btol durang campak kau ke semenanjung, ada bha aku. nda aku bg kau bersusah susah sorg di semenanjung sana. nah, pjg pula komenku. haha.

fitto said...

wah..ning..i was like dat too..bt i was wif mara...mmg bnyk complications here and there..they only agree to pay for my tuitions fees and not monthly allowance. it took me a year babe to get it..n before i got it i was holding on wif ptptn's. but once i got mara, i stop loaning wif ptptn and paid directly back using mara money and i still have thousands to spend. huhu...it was worth d wait..tp menyusahkan sikit la..

btw, KPM 2 pn i thnk mm..hehe..if i were u, i wudnt take it too.melainkan no choice..unless u r prepared to go to the rural area where u need to take a boat to school, long ride, pigs wrestling bawah kolong of ur houses and rm1000 elaun kesusahan..not to let u down,im just being 'transparent'.

anyways, u did assignments 2 make money???

ps: dont u think we should drop to starbucks n chats???haha

Annie said...

firsrly: tengs untuk dua dua kawan tersayang aku.....

coklat: ain, mak aku memang strictly xkasi bha tu KPM, diugut bha aku dgn nada ala2 kongsi gelap gtu. tp tengs dear sebab sanggup susah senang dengan aku....sayang kau

fitto: emm mara pun aku dgr mmg bkan setakat karenah birokrasi, karenah2 yg melampau pn byk. urusan susah ckit. Tengs a lot fit, aku memang takut bab posting jauh ni. xmau aku, kalau bleh turun tannga rumah jumpa sekolah sudah.

how about McD, pizza, kopi bean, juga. rindu kau bha babe.