Monday, November 08, 2010

Cinta ku beralih arah.


Mana-mana makhluk yang boleh membaca mesti mau termuntah baca tajuk post kan. Keke.

Saya memang jatuh cinta dengan bidang pendidikan. Saya masih ingat kepayahan bangun seawal 4pagi, solat, siap-siap pegi sekolah. Touch up make up dan sarungkan kasut tumit tinggi. Thumb print and straight pegi bilik guru and duduk d meja. Then kalau ada kelas masa period pertama saya mula lilaukan mata and panjangkan leher untuk cari ketua kelas. Kalau kelas moral saya naik ke perpustakaan. Those are precious moments.

But now honestly, saya seperti lost interest. I'm in dilemma. I've been hiding this for a long time. I don't dare to talk about it. Because once I talk about it, it will feel real and stronger than ever.

Mungkin element surprise sudah tidak ada dalam diri. Future yang seperti expected, sedikit sebanyak membuatkan saya tertanya-tanya 'Will there be fun anymore'. Emm yalah posting nanti masuk class, buat lesson plan, check essay. Mana semangat saya? Tidak tahu bersyukur. Banyak students yang hampa sebab xdapat tempat dalam bidang pendidikan. Saya merungut-rungut sudah tawar hati.

Bila lecturer mengajar pun kadang-kadang dalam hati saya sinis and paling menakutkan bila xda perasaan langsung.

Lecturer: Okey reinforcement can be done by
Dlm hati: Ndak ny aku apply sgt reinforcement ni....

Lecturer: Kamu nanti pegi sekolah jangan tunjuk yang kamu banyak skill blah blah blah
Dlm hati: Ala kedapatan juga tu, mesti cikgu baru disuruh-suruh...

Lecturer: Saya ada pengalaman ya masa tengok senior kamu Latihan Mengajar....
(masa ni saya mesti lihat sekeliling, tengok rakan kuliah, their eyes shines, for real. Seolah-olah diorg tunggu lecturer tu cerita pasal karenah sekolah. Then they laughed, really enjoyed it. It's intimidating because I seems to lost my feeling to it. )

Saya xmau bila posting nanti semua feeling tu hilang. Kawan-kawan lain teruja lapor diri. Excited pegi sekolah. Saya pula jadi guru yang kuat merungut, cuma tahu claim DG41, lost passion, buat students hilang minat dalam kelas.


.
Mana semangat saya? Come and stay here please.

pie/ice: Thank U Ikhwan, Farah, Nini and DD yang support. Will continue to contribute thoughts and my sarcasm.....

2 comments:

ani said...

mungkin ko kena cari cara baru utk mengajar ni ning spy lebih mencabar..hehe

Annie said...

itulah, kena regain balik semua sikap2 positive tu. Nanti hilang arah tuju. Xda fokus pula. Sayang pengalaman yang ditimba menjadi alasan untuk beralih arah.