Monday, November 15, 2010

Dislike FB

First of all, leyauut baru k. Notice ya, jangan tidak.

Dear Facebook,

One day they will leave you as well

sincerely MySpace.

Betullah ramalan MySpace (at least for me). Is it me or aku ja rasa makin sesak dengan Facebook. Dulu aku tabik dengan Facebook ni sebab format profile page yang sama berbanding Friendster (sebelum ni guna Friendster). Masa tu Friendster penuh dengan layout, applications and selca yang seriously too much. (Selca= Self Camera)

Bila Facebook datang nampak matured sikit online profile ni. Not so high school aka hingusan punya type. I start to lose interest bila Facebook suka betul ubah reka letaknya tu (excuse me kalau term-term Internet yang aku guna ni buat budak ICT atau computer ketawa). Kejap friends suggestions letak sini, kejap chat ada gambar, kejap News Feed jadi begitu then tulisannya lagi dalam risk yang boleh buat mata terpaksa disepet-sepetkan sambil membaca.

Then tambah-tambah lagi yang Facebook ni macam jadi dunia sebenar. Alam maya patut kekal maya tau. Tapi what happened in Facebook meant it real, it happened literally. Suffocating. Jangan ceritalah kalau saudara mara semua ada sana.

Mula-mula aku guna Facebook ni, semua guna nama betul. Sekarang WTF, Mawar Berduri pun ada. Lainlah kalau Mawar Mustika Johnny, tu memang nama sebenar. Siap ada tanda2 love, huruf Arab semua. Buka Home pun rasa malas mau scroll...last-last jadi hide post. Iyalah delete serba salah, kawan lama, so hide post ja la.

Ada lagi bermacam-macam ragam punya orang. Kejap It's Complicated, kejap Single, kejap Engaged to. Ada yang asyik post level game, ada yang post lyric lagu ja, yang pegi shower pun mengestau, yang emo nanti ditegur meradang sana sini. Ada juga yang aku add sebab dia memang sama sekolah dulu tapi kalau boleh balik ke zaman sekolah dulu, xingin pun aku mau bertegur dengan dia. Yang paling aku xbleh lupa bila bahagi task dalam Facebook. Siapa lambat online ketinggalan la....FML.

CLEO mentioned before that add friends in Facebook that potential to be in your Wedding Guest list. Otherwise it will be another fake relationship.

So don't expect me to show up selalu di Facebook okay. Kalau korang drop message di Wall atau PM aku then aku xbalas bukan maksudnya aku offline, bertapuk di sana. Memang aku xda. Text message me la ya if ada apa-apa.

Lately I banyak delete 'friends' dalam FB. Forgive me T_T. Kalau kita ada 45 mutual friends pun xsemestinya we are friends right. The fundamental of being friend is.....I don't think I have to explain that.

5 comments:

Sherry said...

ya, i noticed ur new layout..nice^^..samala Anne, sy pun bosan da main FB ni..makin kecik lg 2 tulisannya..pasal nma2 2 lagi bikin panas..1 of my fren pny nma 'kopitanpagulachocolatepeanutbutter'..apakah???..=.=!!

chocolatte said...

kenapa nama mawar ade kat sini? tak adil. haha. yeah. i second you la. sometime fb turn ppl into a narcisstic.

Annie said...

Sherry: Thank U for agreeeing with me. Nama memang power t, mesti lelaki. Sebab seriously I noticed lelaki yang melebey-lebey guna nama canggih kunuk.

Ain: Thank U gerl. It's like a bunch of school kids bitching and emoing about life there (too harsh).

mawar mustika johnny aziz said...

hahaha..MAWAR MUSTIKA JOHNNY AZIZ memang popular...hahahe..ecing!!
**nah terkuar nada pondan mama**

Annie said...

Ha ni la Mawar yang copyright sebenar hehe