Saturday, November 27, 2010

The Unspoken Worries

The other dilemma in relationship.

Post ni tiada kena mengena dengan cemburu, mahupun pihak ketiga. This is the other dilemma in relationship that always left unspoken. I think it is not weird for any woman to have this kind of thoughts no matter how young you are.


Hari tu sempat berbual dengan cuzzy (cousin) pasal dilemma ni. Dia sekarang sedang continue Master dia. So ada sorang senior dia cerita dengan dia. Luahan hati senior my cuzzy ni lebih kurang macam ni lah...

"Kakak risaulah, kakak ni belum ada calon lagi. Kalau lepas dapat Master ni mesti lelaki makinlah takut mau dekat. Lepas belajar ni mana mau mencari calon lagi, bukannya senang. Kakak tak boleh la kahwin lambat-lambat ni."

Saya pasti siapa-siapa yang ada di Universiti sekarang, mahupun kamu semuda 19 tahun pasti terfikir benda-benda macam ni kan. Apa lagi yang mau injak-injak tahun akhir sudah lagilah bingung. Mau diluah, takut orang cakap, gatal apa mau kahwin. Nanti orang cakap, degree belum lepas memikir calon pula. Believe me it's normal and you do have a point to worry.

Itu yang belum ada calon. Kalau yang sudah ada calon di Universiti pun mula terfikir.

Kalau grad ni, berapa tahun mau ambik masa baru cerita kahwin.
Bf aku tu lain negeri, mak bapak pun belum jumpa.
Kalau bf ku menganggur lepas grad macam mana lah tu.
Aku ni masak pun belum pass, mau belajar masak sudah ni.
Kalau kami kahwin, tinggal di mana la.
Kumpul duit berapa lama lepas grad nanti.

Korang diamkan benda ni. Takut mau cerita dengan kawan. Sebab not all of our friends have that kind of understanding.

Saya pernah tanya ex-roomates saya dan jawapan yang diberikan kepada saya memang mengejutkan. Masa ni kitorang masih lagi first year.

Saya tanya "Kau ni plan bila mau kahwin?". Dia jawab tanpa hesitate atau pause "tahun ke-3 aku nak bertunang, then lepas grad nak plan wedding". Dalam hati saya "I am not the only one la yang fikir benda-benda ni". Dia in fact lebih muda dari saya. Then ex-roomate saya sorang lagi ni menyampuk, dia ni sedang di Tahun 3,"Kak Liza kalau sampai grad pun xda calon, suruh abah cari senang".

So every woman have this thoughts either it left as thoughts or spoken. Don't worry you're not alone. Everyone have the same thoughts. Umur 21 ka, 19 ka, 24 ka....semua akan fikir benda ni.....cuma dilema lain-lain.

pie/ice: Lelaki mungkin xfikir sangat benda-benda macam ni sebab kata kawan saya 'lelaki makin tua, makin laku'.

5 comments:

sankai said...

yes we do think. but more on macam mana mau kumpul duit utk buat hantaran nanti. hehehe.

Sherry said...

haha..me too Anne, slu fikir pasal 2 semua..n sd plan awal2 umur brp mau tunang n kahwin suma..tp risau klu2 tercepat or terlambat..harap2 ter'ngam2'..hahaha

Annie said...

Sankai: Iya kan, maybe lelaki fikir ke arah itu la kan. Tapi kalau family perempuan bkenan dengan U, dorg xkan torture dengan angka-angka tinggi la. Hehehe

Sher: Seriessly? U pun ada thought ni? I hope all your plans go well. Everything went smoothly.

Farah MR said...

sy pun fikir cam tu..siap pikir nnt mo kawin di mana,tema apa,berapa anak,mo hantar pegi sekolah mana..hahaha

Annie said...

Farah: Fikir tema ya..kekeke...What the theme U got in your mind bebehh..