Saturday, December 18, 2010

Aiskrim yang bikin sedih

Aiskrim ni aku kenal sejak aku mula kenal dunia. Bukan Cornetto yang dalam drama tu, ataupun Strawberi Baldu jenama Wall's, mahupun Baskin Robbin yang tidak wujud di Sabah. Tapi cuma Aiskrim seringgit, dijual oleh pak cik yang bunyikan hon.



Dulu aiskrim ni cuma 50 sen tapi tadi tanya mak, dia cakap harga aiskrim ni sekarang seringgit.

Dulu mak pernah cakap, aiskrim ni not so bersih, well I admit it. Tapi still frequently request dengan mak to buy it for me. Then lepas beberapa kali pakcik mula jaga kebersihan, noticed dia pakai plastik untuk tutup tangan. Maybe my mak sound dia hahaha. Who knows.

Kenapa sedih?

Kesian tengok pakcik tu panas-panas naik motor. Berapa sangatlah untung dia. Mesti dia ada anak-anak, family di rumah kan. Ini ja ka kerja pakcik tu? Macam mana la dia support family dengan jual aiskrim.

Then masa masuk sekolah menengah, memang jarang makan aiskrim ni. I cannot remember when the last time I ate it. Tadi petang my mak bought it for me. I look at the ice cream and remember those sad feelings masa budak-budak dulu...

10 comments:

Si Yoyop Bah... said...

Tu la...bila kita fikir2kan kita takde duit, ada lagi org yg lbh tak berduit...Kesian...

Annie said...

Kak Su: Ya Kak Su, saya cepat sedih tengok pakcik baya abah naik basikal/motor jual sayur, aiskrim, kuih. Panas2 lagi.

EnHEar said...

nyum2.. tiba2 macam nak carik aiskrim tu..
sedap nye... teringt zmn2 kecik2 dulu..

Annie said...

EnHEar: Yummy..Hehe. Maybe nowadays susah sikit cari. Xpa beli aiskrim wall's and letak atas roti. Hehe.

shahraily said...

yum2..eskrim roti kegemaran ramai..anyway thnx dropping by okeh? folo sini jugak.. ^_^

Annie said...

shahraily: U suka this aiskrim too. Wooww. Thank U jalan2 cni. *hugs*

Sha Shakina said...

sama la kita. kdg2 i pegi mkn then tgk makcik2 or pakcik2 jual kerepek kan mcm nak nangis. for sure i akn balik. kalau ada balance duit i tak amik. pity on his/her .

Annie said...

Sha Shakina: Betul tu Sha, berapa sgtlah untung diorang kan. Apa lg kalau ada family tu. Berat mata kita memandang, berat lagi yang memikulnya.

AQuezyeZye said...

singgah2 baca entry skali follow :) simple but nice

Annie said...

AQuezyeZye: Tengs a lot. Unik and cantik nama tu.