Thursday, December 02, 2010

Bercinta biar 1, Berkawan biar 1000

Pasal bercinta biar 1, itu aku setujulah. Jangan mencarik pasal pasang banyak gf/bf.

Tapi bab berkawan biar 1000 tu aku rasa bullsheeet sikit. Seriously can U handle 1000 friends? Jangan kan 1000 kawan di dunia, di Facebook pun setakat 400++ aku rasa rimas, apakan lagi kalau di dunia nyata.

Kalau time sekolah menengah, aku ingat lagi, kawan yang sebenar-benar kawan cuma beberapa orang ja. Kawan-kawan ni jugalah yang aku ndak pernah segan-segan sampai ke umur aku sekarang.

Tapi di Universiti kan kita ada banyak kelas, lain sekolah, lain gugusan semua. So memang jumpa banyak orang la. Well, tidaklah aku nafikan, aku jumpa and bertegur dengan banyak orang tapi untuk define dia sebagai kawan susah sikit la geng. No doubt aku tegur, add FB, cakap mesra semua tapi aku mengagungkan kawan sebenar-benar kawan.



Aku heranlah yang orang suka sangat buat kawan baru ni. Kau entertain orang? Kau bangga orang talk dengan kau? Kau bosan dengan kawan yang kau ada? Kau rasa sometimes kawan kau not cool enuff? blah blah blah.

Berkawan memanglah ndak salah kan. Mulia bah tu mencari kawan. Yang paling aku ndak berkenan sangat2 ni bila dia dah start jumpa kawan2 yang dia rasakan sangat kewl, dia akan ditch kawan dia for the sake of entertaining other people.

Seriously menyampah gila bila tengok acts yang kunun2 rapat, kunun2 sister soul gitu, ala-ala Paris Hilton dan Nicole Richie (Paris and Nicole pun bercakar). Padahal kamu tu jumpa time satu kelas ja dalam seminggu. Kesian tengok kau yang asyik entertain orang. Then bila orang tu buat salah sikit, kau kutuk dia di belakang.

Kalau mengata orang-orang yang kau ndak bkenan tu memang adatlah, tapi kutuk kawan di belakang. Enough, enough buat macam tu.

I rather sit alone than have friend like you

Biarlah orang cakap saya ni kera menyanyi sumbang ka, katak pecahkan tempurung ka. Tapi untuk bina persahabatan atas dasar suka-suka, entertain hidup yang bosan, cari attention bukan cara saya.

Aku jumpa banyak kawan. There's a lot of friendship I cherish until now. Kawan time sekolah, rakan kerja aku dulu, di Universiti...Thanks korang.

Aku ni xda adik-beradik so aku jaga persahabatan yang sebenar-benar ikhlas. Kawan yang hatinya bersih dari hasad dengki. Kawan yang tidak pernah pun terlintas di hati diorang untuk fikir yang bukan-bukan pasal aku, sebab diorang akan tanya dulu aku sebelum buat conclusion bodoh. Kawan yang boleh aku bawa bercerita walaupun selepas bertahun tidak jumpa.

11 comments:

sankai said...

sebab itu kawan dalam friendlist aku tidak pernah lebih dari 380. sebab aku bukan friend collector...hhehehe..

Farah MR said...

well said..*clapping*

Annie said...

Sankai: Hahaha...I like the term 'friend collector'. Mau juga aku budget2 400 orang jak dalam FB tu, tapi bila tgk request ex-student yg aku rapat, terconfirm la persahabatan tu keke.


Farah: Bow Bow Bow kamsahamnida....

Sherry said...

sy ok dgn suma org, tp hny btl2 close dgn only a few of them..hehehe

Bo0lat's Heart said...

its nice to have many frens.. great frens are the best! I'm blogwalking.. got intrested in ur blog.. followed u, do follow me back! =)

saiazuan said...

yeahhh

Annie said...

Sherry: Betul, we're in the same boat. Mesra, bertegur tu kan patut jadi amalan. Tapi makna kawan tu lebih dari tu...


BoOlat's Heart: Thanks jalan2 and followed me...will do the same.

Saiazuan: Sooo Yeahhh.....Thanks...

Sha Shakina said...

Absolutely, i'm agree with u. That's y kwn i kt fb 200 je. It's hard for me to approve org yg i x knl sbb i tahu dorg juz add utk penuhkn koleksi kwn dorg. hehe.

Annie said...

Sha: Thank You for dropping by, agree2. Kadang2 ada yg sampai 2000++ friendlist dlm FB. If Tumblr, twitter or blog, xpa jg.

Eyra. said...

agreed. susah nak carik kawan yg benar² kawan.

Annie said...

Eyra: Betul. Kadang2 kawan ni memang sebenar-benar kawan tapi depan kita ja.