Thursday, December 09, 2010

Dik, dik....nasib mood ku baik.

Setting: One of a restaurant in Tawau


Bf: Bagi Tea panas (aku lupa nama minuman dia pesan)

Aku pun tengok-tengok la buku menu tu. Buku menu tu tulis bahagian makanan sangat ringkas. Contoh: nasi + "Berbagai jenis masakan ikan". Siapa-siapa orang Tawau boleh agak restoran ni.

Bf: Pisang ni RM 0.60 maksudnya berapa biji.
Adik pelayan: Emm ndak pasti juga.
Saya: Dik, ikan ni boleh masak apa ja yang ada?
Adik pelayan: Emm ndak tau jugalah kak. (Tiba-tiba dia panggil kawan dia pula)

Adik pelayan: Cuba kau terangkan menu ikan ni dengan kakak ni.
Pelayan lain: Ikan ni kak bleh masak apa ja, macam sweet and sour, 3 rasa, blah blah blah.
Saya: Oh okay Terima Kasih. Bagi yang masak 3 rasa la.

Tunggu punya tunggu. Then bila makanan sampai

Bf: Aiihh tadi minta tea panas. Minuman yang datang sejuk
Bf: Ehhh nasi satu ja
Adik Pelayan: Ehh iyakah

Saya: Saya minta untuk 1 orang ja makan.
Adik Pelayan: (Muka dia panik-panik)
Saya: It's okay, kalau ndak habis nanti saya suruh tapau ya.

Serba ndak kena aku rasa tadi. Nasib lah aku sabar ja. Aku ni ada sejarah juga bergaduh-gaduh 'manja' dengan pelayan restoran.

Tapi ni kira okay lagi. Aku paling ndak bkenan bila pelayan ambik order tanpa tulis, asyik angguk-angguk then bila menu sampai semua salah.

8 comments:

Enche' Kucing said...

kalo tgh lapar, bole mndatangkan marah :)

p/s: timaseh berjogging at sikucingila.blogspot.com ;)

wirdawahid said...

yessss, xalert lgsg pelayan tue
kalau saya pun saya berasap a.k.a bengang heee

Annie said...

Enche' Kucing: Haahh Betul tu. Kita lapar dia buat hal. Hehe. Sama-sama kasih.

wirdawahid: Hehe...maybe a newbie lagi. Saya pun berasap juga smlm, cuma xtunjuk sgt.

Iqin said...

hehe. pelayan ni rase dorang dah expert kot kan :D

Annie said...

Iqin: Btul tu. Perasan expert. Hehehe...Kita yang lapar jadi mangsa.

yaya said...

so pass x?
cmne rezult?
sory tnye. sje nk tau.
skrg wt ape. degree ke?

Sha Shakina said...

wah!!! annie mmg penyabar. :)

Annie said...

yaya: Pasal result STPM kita? Memang lingkup terjurungkup berabis la. Pointer below 3. Chemistry terkorban. Saya apply study xdapat, saya cuma dapat batch rayuan itupun course Fizik dgn Elektronik...Haiiihh memang xmau smbung Science sudah.

So saya apply guru sandaran, memang sedihlah, kawan lain pegi blaja, kita kerja. The next year punya intake saya apply TESL. Alhamdulillah dapat.

Sha Shakina: ngam kena timing penyabar, kalau x, menghamun juga kot. Keke.