Thursday, December 23, 2010

Smart is not me

I'm not smart.

Truthfully and honestly, saya 'jarang' bijak (tengok ayat pun salah).

Sekarang bila jumpa orang and then diorang tanya apa course? Aku jawab TESL, mesti akan dibalas 'terer BI la kan'. Well aku just cakap biasa ja. Orang ingat aku merendahkan diri yang sememangnya rendah la tu. Tapi sebenarnya bukan rendah diri, aku memang ikhlas cakap ilmu BI aku biasa sahaja.

Korang tahu tidak yang aku eja surprise selama ni dengan ejaan 'suprise'. Masa aku di Universiti baru aku tahu and apply ejaan sebenar which is 'surprise'. Aku pun have no idea macam mana aku survive school aku dengan ejaan begitu. Maybe Cikgu Mathilda, Cikgu Jeannette, Sister Magdalene, Puan Mary, Miss Norlina dan banyak lagu guru Bahasa Inggeris aku yang terlepas pandang ejaan aku. I'm very sure yang ada banyak lagi ejaan aku create sendiri.

English is not my favourite subject, but language YES!!!....Sangat suka dengan bahasa. Cakaplah bahasa apa pun, kalau ada kesempatan saya akan belajar. Orang cakap belajar bahasa yang komersial ja macam Mandarin, Japanese. Tapi bagi aku kalau dibagi kesempatan untuk belajar Russian pun yang takkkan aku guna time di Giant mahupun time berurusan di bank, maybe sampai mati pun never ever apply, aku tetap mau belajar.

Apa pun ilmu tu, ndak akan sia-sia. Carilah banyak-banyak ilmu.

Walaupun baju ku jelek, kereta pun tiada, naik bas ja, handbag murah tapi aku boleh tengok video German tanpa subtitle and still get 50% of the meaning....cool huh.

4 comments:

Zezebel said...

dulu study kat ums juga, plant technology. amik bahasa mandarin tapi sampai sekarang tak terer mandarin jg..huhu. dah follow google and network blog ya,, ^^

Annie said...

Zezebel: Tengs a lot...*hugs*. U ni my great great senior la ni hehe.

Sha Shakina said...

sha pun suka blaja BAHASA ni. plus kalau org kutuk kita dgn mcm2 bahasa pun kte boleh fhm. hehe :))

Annie said...

Sha Shakina: Best kan. Malah dapat boost a lot of confidence.