Sunday, January 23, 2011

Annyeong FB

Ikut jejak my bf and Kak Ira..............I'm finished, kkeut, done, like no longer together with FB. There's no particular reason actually. Sebenarnya sebelum-sebelum ni pun jarang update FB. Log in pun sekali-sekala. Firstly memang betul-betul guna FB, contact kawan semua, tengok jemputan kahwin, keep in touch with family and friends. Tapi after a while, FB ni macam 'for the sake of having one'.

Aku open FB account masa time kerja dulu. Kawan yang duduk sebelah meja aku kenalkan aku dengan FB. Masa tu duduk di bilik guru, bosan, xtau mau buat apa, so saja-saja la create FB. Dulu there is a saying tau 'FB ni untuk orang tua'. Iyalah kan guna nama betul and skema-skema sikit formatnya. Mula-mula bosan juga tapi bila sudah start jumpa kawan sekolah rendah, jiran, geng bas sekolah, bekas cikgu, click sekolah menengah terus indah aku rasa FB ni. Manis sungguh rasanya tatkala log in tu. Buka ja mata dari tidur terus ingat mau check FB.

Dulu lebat jawab2 quiz, upload gambar lama-lama, tag sana sini, bagi gifts, tag kad raya, pokoknya serba berdiri atau serba badan semuanya seronok buat di FB. Then lepas setahun lebih things get bored. Application2 pun kurang layan sudah. Wujudlah situasi di mana, terkejar-kejar untuk tambah friends list, tag gambar ntah apa (yang lucah lagi), nama samaran yang aku langsung ndak bekenan, post2 yang semakin ala-ala selebriti. So aku mulalah operasi mendelete orang.

Sebab FB juga aku ada isu dengan beberapa orang termasuk bf aku sendiri. So sekarang it's better to stay out from it. Kinda sad to leave FB actually, sebabnya aku jenis orang yang aktif dengan social network ni. But let's focus on real life more. Talk with people more. Have a real conversation with people and maybe focus more on blogging.

5 comments:

Isabelle said...

Haha...sama la sudah agak lama x update fb. lately slalu ada urge mo deactivate acc fb coz sometimes ada benda annoying btul d fb ni. tp still waiting for the right time to deactivate. now tinggal mo catch up with news family & friends yg still kemaruk fb=)

Ierasz Cik Ira V~,^ said...

yapp..FB posts byk yg mcm perasan diva.. thats y mine, semua pivated. no pics, u cant tag me n many more. FB ku sekadar ala kadar...blogging are more interesting bha.. lets blogging!

Annie said...

Isabelle: Mummy for me there's a lot yang annoying dari yang best nowadays. Hehe.

Ierasz Cik Ira V~,^ : Diva di FB ja lah. Xlebih dari tu.

aRlen said...

Sy setuju kak Anne~w/pun br 3 bln sy guna FB ni,tp mula sdh rs bosan dgn post org2 yg x ketentuan.kdg2 benda yg x ptt di'post' pun ada.that's why jarang rindu mau buka Fb ni w/pun 1 mggu nda dpt on9.sy lbh prefer blog. (:

Annie said...

aRlen: 3bulan?? quite new lagi untuk rasa bosan. I agree, that's the exact phrase 'ndak ketentuan'.....