Tuesday, January 25, 2011

Call me Nur

Masa sesi perkenalan dengan Dr. S (lecturer ku ya, jangan fikir yang bukan-bukan)

Me: Hi my name is Nur Anneliza Abd.Latip, I'm from Tawau Sabah.
Dr.S : So what should I call you? Nur?
Me: Sure, sure.

Actually jarang orang panggil aku Nur. Kalau orang tanya pun 'panggil apa?', aku akan suruh panggil Anne ja. Sebelum ni pun, dari tadika nama tu la orang selalu panggil, ndak pun Annie. Bukan aku ndak suka nama Anne ni tapi kalau boleh lepas ni aku mau orang lebih kerap panggil Nur, especially my future students. Insya Allah.

Nama ni my mak cakap, arwah nenek yang bagi. Walaupun aku kurang pasti timbang beratnya nama ku dalam Islam, atau macam mana malaikat akan sebut dalam kubur nanti, aku tetap suka nama aku. My mak punya nama Neriza, tapi my pak and kawan-kawan sekolah dia panggil nama N. So ilham nama Anne tu sebenarnya dari nama timangan my mak juga. Cuma dalam ejaan yang berbeza.

Cakap pasal students, tau ndak name tag cikgu? Of course la tau kan. Name tag cikgu tu setau aku, lebih baik letak nama pendek ja. Ndak payah nama panjang, atau full name. Kira name tag tu niatnya untuk bagitau nama apa students patut panggil, bukannya mau tunjuk nama sebenar kau pun

.


So masa bertugas dulu aku pegilah letak nama full aku atas name tag tu. Yang lucunya ada student tanya 'jadi kami mau panggil cikgu apa'. Dalam hati aku 'aihhh tu ada name tag, bacalah bah'. Tapi ada pointnya juga budak tu tanya, ndak kanlah mau panggil nama full tu. Ndak pernah lagi orang panggil dengan nama full kecuali kau pegi hospital atau klinik.

So in the future mau letak NUR sahaja.

4 comments:

ani said...

teacher nur..
:)

Annie said...

ani: Ya saya...hehe...

Wuucin Kimora said...

Selamat malam cikgu!!

Annie said...

Wuucin Kimora : Selamat pagi awak. hehe.