Tuesday, January 25, 2011

It hit me real hard


Jangan risau aku bukan eksiden. Alhamdulillah ndak da juga orang pukul masa balik dari 7-Eleven tadi. Semuanya selamat beb. Yang bikin panas ATM Machine tu ndak mau keluarkan duit aku. Bukan duit dia, duit aku, bagilah. ATM ndak sedar diri. (Ni kes tiada duit and tengah lapar)

Woooaaw hari ni update dua kali. Memang gila talak, I mean gila update. Saja, banyak cerita yang aku kepingin mau share. (kalau ndak mau dengar pegilah blog sebelah).Ok Ok Ok enuff, back to the tajuk. Hari ni kawan aku Ika cakap something yang buat aku tersedar banyak benda.

Ika: U look pale today
Me: Is it?.....(thinking about the appropriate answer to give)
Ika: Maybe because you didn't put any make up today.
Me & Ika: Ketawa awkward....sgt awkward

Bammmm!!! It hit me real hard. Like real hard. So selama ni muka aku berwarna (ataupun berseri ehemm) sebab make-up ja. Maybe aku patut akui. Kadang-kadang di kepala aku ni banyak benda fake. Ndak, bukannya mata ku palsu....sot. What I'm trying to say is, I used a lot of make-up. A lot. Then I have hair erxtension (altho I'm wearing hijab). So banyak benda-benda fake dekat badan I k. Tapi tidaklah sampai buat surgery untuk besarkan dua biji mangga, just a lot of beauty product.

Seriously aku tau kadang-kadang kalau kamu beli baju baru, atau make-up warna baru, then try-try semua, straight away terus pegi self-camera depan cermin. Dalam hati korang terdetik la ayat-ayat seperti 'ui lawa juga aku ni' or 'macam cantik tau aku ni'. Aku pun kadang-kadang begitu juga bila beli tudung baru. Pakai ja terus rasa aku ni terbaik dari ladang.

Believe me, itu cuma mainan perasaan. Aku ja rasa begitu kot, perasan sendiri. Orang lain maybe menyampah. Then pegi kelas terus rasa macam semua orang tengok. Bukan orang tengok sebab kau cantik, tapi sebab kau bukak pintu kuat sangat.

(mak call masa tengah tulis...then idea terputus di situ)

Aku rasa self esteem aku paling tinggi bila pakai lipstik warna baru and make over rambut. Memang aku rasa diri ni mcm best sgt. Padahal sama juga. Ndak da yang lebihnya sayang oii. Dulu masa aku sekolah menengah boleh lagi aku keluar tanpa make-up tapi sekarang almost impossible. Sangat. Aku tak tau apa jadi. At least cream and bedak untuk tutup bintik-bintik tak diundang tu.
muka kosong......

Comment paling berkesan ialah dari a total stranger. Sebabnya dalam kes ni inner beauty, kecantikan hati apa semua tu tidak terlibat. Those are just bulllsheeet to a total stranger kan. Of course dia ndak nilai kau pernah bantu orang tua lintas jalan ka, bercakap ayu2 ka, hormat-menghormati ka. Yang dia nilai your bare face. Caranya, bagi gambar kau dengan kawan (jangan kau pegi photoshop pula tu gambar ya), then kawan akan tunjukkan dengan free, unbiased people like pakcik sekuriti, makcik jual pisang and jiran.

Ada berani???....U can ask your friend to do it for U. Tapi jangan pula si kawan ni, pegi buat introduction yang kau ni baik la, jujur la, apa macam semua kuar.... Jawapan cuma Yes/No. The world is cruel. Resultnya cuma aku dan si kawan yang tau. Kawan pula cannot heboh cakap 'kau tau banyaknya orang cakap si Anne jelek kahkahkah'. Memang mau makan lipstick tu.

I'm not that berani to try......U???


Beauty is universal, altho so many people denied it. They have their own language.

Beauty is also stereotype and typical. Maybe you don't belong to the typical group.

Ni lah akibatnya kalau lapar and ndak berduit.......(lapar*lapar...mau call mekdi)

7 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

muka kosong tu memang sweet (*_*)

Syed & Yuss said...

agreed!

Annie said...

a.z.r.i.n.a.03.07: Haha thank U.

Syed & Yuss: Tengs.

chocolatte said...

lol. terbaik dari ladang. point taken :P

Annie said...

chocolatte: opcoz bebeh

mommieZee said...

"terbaik dari ladang"
phrase yang cemerlang..
suka ayat tu.
tapi tul la anne,kita mesti slalu fikir macam tu sebab boleh boost our confidence..

Annie said...

mommieZee: Hehe...memang cemerlang. Kalau selalu fikir xpa, memang boost konfiden. Tapi kalau selalu canang itu lain cerita.