Saturday, February 05, 2011

My mum photos collection.


1982, Pejabat Pos Tawau

I just noticed my mum's habit when taking a picture, suka tengok tempat lain instead of pandang camera. Most of my mum's pictures taken by my late grandfather using SLR camera. I envy her photos collection. It looks amazingly beautiful. Self-camera is nothing compared to this beautiful pictures. Not forgetting my grandfather's passion towards photography. He had around 3 SLR cameras perfect with different lenses and flash.


MINOLTA. One of my family collections.

My mak pernah bawa camera tu pegi kedai and tengok conditionnya. Sadly, the taukey said camera tu in a bad condition. You know why? Sebab lama tidak dipakai. Aku ndak tau apa beza sangat SLR and DSLR, tapi aku nasihatkan pakailah selalu kamera korang. Jangan disimpan-simpan. We still keep the cameras tho. Dulu tahun 80an harga kamera tu around 1500++. My family grew up, I grew up taking pictures with SLR camera.


1983, Jolo Philippines

My mum is good when posing. She has this shy looks in front of camera, really look natural. Bukannya macam aku yang try hard untuk nampak perfect dalam gambar. So bab-bab gambar natural looks aku memang tiada.

Aku tak galakkan orang berabis duit beli hp atau baju mahal. Hp setiap 5 minit akan ada model baru yang keluar. Baju mahal, lepas 5 minit you akan jemu. Tapi DSLR memang a good investment. Buy it, you and people around you will never regret it.

12 comments:

Maya said...

tak ke mana tumpahnya kuah kalau bukan ke anaknya

SimplySeoul said...

Maya: OmO puadede visits me. Terima Kasih. Hopefully banyak la yg tertumpah hehe...

Isabelle said...

Wah...love this post! U really look like your mom!

(Thanks for encouraging us to buy DSLR!)

SimplySeoul said...

Isabelle: Tq Tg mummy. Is it? Thank U. She must be proud hearing that.
Your Welcome. Hope mummy can have your own DSLR soon.

chocolatte said...

letak la gambar mum dengan twinnya! :) nak tengok.

SimplySeoul said...

chocolatte: my mak punya pose dengan twin macam lucu aku tgk, pose yg masing2 tgk ke arah lain. Macam gaduh ja tiap2 kali bgambar.

sankai said...

sedang-kumpul-duit-untuk-beli-dslr-hopefully.com...

heeee..

SimplySeoul said...

sankai: Amin...hope you get yours soon.

Farah MR said...

muka mak kak anne masa muda2 mcm muka kak anne sekarang..hee

SimplySeoul said...

Farah MR : Haha... iya?? my mak lagi mengancam kot keke

mr_mrs mikko said...

sma laa..
ada jg konica minolta d rumah ni..
tp still pkai jg..
syg kalo simpan..

SimplySeoul said...

mr_mrs mikko: bagus tu, biar pakai selalu supaya ndak kondem badan kamera tu.