Tuesday, February 08, 2011

Nama ja 24 jam, tapi...


(Post mengandungi gender bias)

For the first time in UMS, aku jatuh sakit. Aku ndak tau lah sama ada badan ni kebal ka, imun ka, tapi aku jarang sakit. Ndak pa lah mungkin Tuhan mau aku bayar cash di dunia. So again, for the first time juga aku pegi klinik sorang. Well not literally sorang la, my cousin teman. Tapi masuk jumpa doktor sorang2 la. Dulu ada my mak. Bila doktor tanya...

Doktor : Sakit apa?
Aku: *Tengok mak*

Jam 6.03 am mata aku dah tbuka. Hohoho masa tu memang rasa sah-sah demam. Badan berat, kepala panas. Masa ni my cousin offer teman pegi klinik. Terima Kasih juta-juta, walaupun dia kena pegi lab jam 8, tapi sudi teman aku pegi klinik.


Tempat aku tinggal ni memang besepah klinik and if you jalan naik bukit dalam 10 minit boleh jumpa Hospital Likas. Tengok dari jauh, klinik tu ada letak signboard 24 jam. Bila sampai kena tekan bell. *Ting Tong*. Kau ingat rumah anak datuk ja tekan bell, pegi klinik pun kena tekan bebeh. Yang tak bestnya bila pembantu klinik tu (lelaki) ndak bagi pun kami masuk, dia just signal aku 'tiada doktor'.

Jalan punya jalan cari klinik jumpalah another klinik 24 jam. Masuk ja, pembantu klinik (perempuan) kata 'doktor belum sampai lagi'. So aku pun request 'boleh duduk ka dalam ni'. Dia pun balas 'boleh, duduklah'. Sempat lagi aku tidur di sofa sambil tunggu doktor.

Aku paham kadang-kadang walaupun klinik tu nama ja 24 jam tapi doktornya ndak 24 jam. Tapi I'm very sure yang servis kamu patutnya 24 jam. Kalau ndak, baik turunkan signboard tu atau tukar ja nama jadi KLINIK TING TONG. Kan sedap nama tu.

4 comments:

chocolatte said...

get well soon weh..rasa pelik pegi kelas ko takde :)

mr_mrs mikko said...

slalu mcm tu kan..
bgus dorg jgn letak 24hours tu

mommieZee said...

singgahkan tapak kaki...jgn lagi percaya 24jam tu..saja jak tu..

SimplySeoul said...

chocolatte : Tenk U, hehe...

mr_mrs mikko: Iya mostly byk yg letak 24 jam tapi semvis 2 jam ja mungkin.

mommieZee : singgah lah, no hal. Kali ni mmg signboard 24 jam tu tidak akan saya terpedaya.