Friday, February 04, 2011

Smallest size baju kurung.

Leyaut blog baru...keke. Bagi orang yang not so geek tech ni susah untuk make the slide up there. Dalam proses itu terjadilah juga alkesah kes mengupload leyaut sampai lenguh, kenyit-kenyit mata depan laptop cari HTML. Bila dah siap and nampak slide tu tunjuk muka aku, terus rasa bangga di situ, walaupun kejayaan cuma tahap newbie. Mostly I preferred yang 1 column ja supaya orang scroll sampai bawah cari siapa pemilik blog keke. But now let's have a fancy blogface altho page aku dalam risk untuk lambat load.




Ok so everyone yang kenal aku tau aku ni kecik ja orangnya. Saiz kasut aku 4 if flats and 3 if heels. Certain baju memang impossible kalau mau beli di kedai sebab masalah size especially baju kurung, jubah or kebaya (and those fit-to-body clothes). Solutionnya I asked tailor to have my clothes done. It is impossible, I repeat IMPOSSIBLE for me to have a ready made baju kurung.

Kalau tengok sekarang ni kedai kain semua jual baju kurung yang ready made. Kain bagus, fashion cantik. Bukan macam dulu-dulu yang cuma jual baju kurung biasa guna kain yang sisa-sisa and tak laku. So the choices are there cuma the size yang ndak da. Saiz paling kecil baju kurung siap, 34. Bila try, lengan banyak angin, leher boleh muat satu kepala lagi and secara tidak sengaja aku ambik upah mop lantai. Mau modify tu baju pun satu hal sebab usually dorg letak details (manik, cutting or sulaman) di hujung tangan atau hujung kaki. Kalau aku potong baju tu habislah details yang ada.

So I ended up with the old fashion way to have my baju kurung done......TAILOR. My mak pernah cakap 'dorang ni ndak sedar ka orang Malaysia ni bukannya tinggi mana pun'. Yes betul. Kalau tengok orang jual jubah bukannya saiz orang tempatan, saiz orang-orang yg tinggal di Arab agaknya. Be realistic sikit. We're asian and we have asian size. Paling tinggi wanita pun 5'4inch. Mostly rendah dari itu.

Usually promoter di kedai akan cakap 'ada saiz juga kak', aku pun balas '34 kan paling kecik, ndak muat la dik'. Dia ndak mau kalah pula 'try la dulu kak'. Bila aku start dekatkan baju tu dengan badan aku, dia pun sengih-sengih. After that dorg pun malas-malas ikut belakang aku sebab dorg tau none of the baju kurung will fit me.


I wish people sell clothes for size like me...

No comments: