Thursday, February 03, 2011

That's why saya belajar di negeri sendiri.


Waww panjang tajuk....

Bila di kepala cuma mau siapkan assignment terjadilah episod post merapu di bawah tu. Sekali-sekala bah hehe. Cuti kali ni macam ilmiah sikit otak. On laptop terus siapkan ayat-ayat Arab tu, sambil layan berita Mesir. Lepas tu sepah2 buku sikit. Kan nampak macam image bijak. Hehe.

Bila budak-budak di Mesir tu pegi komplen di TV3 my mak pun cakap 'kalaulah kau belajar di luar, menangislah sudah aku'. Jujur nya statement tu mak. So statement yang jujur pun patut aku jawab dengan jujur 'aku pun maybe meraung mak'. Hehe. Kesian dengan student2 Mesir yang tinggal di bandar bergolak tu. Hopefully evacuation cepat selesai and semuanya selamat.

Sebelum ni pun ada pelajar Malaysia di Indonesia dibawa pulang sebab letusan gunung berapi. Kalau la aku di tempat diorang tu mesti aku meraung-raung telefon mak minta balik. Aku ni jenis penakut sikit, actually banyak sebenarnya. Mak aku yang not so pandai hantar email akan terus buka account GMail untuk hantar berita dengan TV3. Lepas balik Malaysia terus suruh mak pindahkan aku ke local University sebab takut mau balik. Atau sebab trauma aku just duduk dalam bilik and tunggu dipinang orang hahaha.

Dari aku kecik lagi mak dah tanam, set kan di kepala otak ni supaya jangan belajar jauh-jauh. Bukan mau brag, atau ,menunjuk la, tapi berapa banyak borang asrama aku tolak sebab mak kata kalau boleh aku belajar depan mata dia. Terkilan tu mungkin ada juga. I kinda missed a lot of chances in my life. Tapi orang tua ndak bekenan, ikut ja lah. Even posting nanti pun dia sdh start plan supaya aku dapat sekolah yang turun tangga ja dah sampai.

Nampaknya aku forever dalam sangkar la....it's okay my mak sediakan sangkar emas...haha.


Tudung biru bukan bermaksud aku pengawas ataupun jaga koperasi sekolah......it's from the yearbook of my Form 6 year.

Happy Lunar New Year everyone

7 comments:

syrupmasin said...

haha,,syukur la belajar dekat malaysia je.. :D

mr_mrs mikko said...

tuulaa.
apa urg bilang..
hujan emas d negri org,
hujan batu d negri sendiri,
baik lg d negri sndiri..
hihi

Annie said...

syrupmasin: bila tgk berita macam tu, terus panjat syukur2 lama sbb study local hehe

mr_mrs mikko: Betul2, wpun local university ada jg kelebihannya.

sankai said...

sebenarnya bagi aku orang yang belajar di mesir tu untung. history in the making tu. kalau boleh aku mau ambil gambar-gambar dan video eksklusif tu..boleh jual sama cnn..

btw, belajar jauh-jauuh ni memang best, tapi perit. aku sudah rasa. sebab itu juga parent ku ndak bagi adikku pergi belajar selain dari UMS. hahha

Annie said...

sankai: kau suruh dorg mmbuat bisnis pula time2 org brusuhan (maybe utk simpanan peribadi bolehla)

haha, btuah jg la kau dapat rasa. Perit pun pengalaman jg. Your siblings pling cerita2 Sabah ja la, mcm aku ni.

JuanYuan said...

samala..parents aku pon tak galakkan aku study oversea..so,terpaksalah aku dudok diam2 kat negara Malaysia ni..tp ok gak..selamat..kan?

Annie said...

JuanYuan: itulah kelebihan kita study local U ni, wpun xseglamer study oversea. Hehe