Saturday, April 23, 2011

Bila hidupmu bertuankan Facebook

Dulu aku pernah say goodbye to FB. Beberapa kali actually. Tapi aku terpaksa ON kan FB ni balik atas banyak sebab. Antara sebab yang aku ingat ialah subjek APK (wajib buat group), then aku tunaikan janji apabila sah dilantik JAKMAS (tubuhkan group) , lecturer mula guna FB untuk post benda-benda penting, contact supplier untuk program-program tertentu. Dipendekkan cerita, I'm stuck with FB. Ni lah dia bukan zaman moden tapi zaman FB. I have to admit, I will never be able to run away from FB.

1. Post setiap 1 hour (atau lebih kronik 5 menet)
Kejap post ayat-ayat, then video, then ayat-ayat lagi, then gambar, then game....pokok daunnya semua itu aku kira sebagai post. Makna yang tersirat di sebalik semua ini ialah....kau tiada life melainkan FB. Mengadap FB ja. Kalau dalam masa sejam kau post banyak-banyak, boleh dimaafkan lagi. Kalau 24 jam asyik mengepost. Bawa-bawalah menengok TV ka, bersenam ka, makan ka, elok juga.

2. Menyindir orang di FB
Dia ingat orang ndak tau la dia mengutuk kita. Zaman sekarang ni ndak da istilah 'siapa makan cili, dia terasa pedasnya'. Zaman sekarang orang bijak menilai post-post yang bertalam-talam di FB tu. Seriously sangat bijak. Sedangkan lulusan UPSR boleh tau menafsir madah-madah FB. Jadi jangan cuba-cuba menghipokritkan diri di FB. Post ja la kau tengah shower ka, tengah masak megi ka, hentikanlah jenis-jenis post yang bermuka-muka itu.


Sekarang turn aku menyindir di Blog aku



3. Bercinta biar 1, berkawan di FB biar 5000
Emm teruslah kumpul kawan tu...kumpul banyak-banyak. Jadi orang bagi comment pun banyak. Letak post 'off to go out'. Letak post simple macam tu, boleh lagi dapat comment sampai 550 comments. Itu okay lagi, yang lucunya ingatkan dia betul-betul go out, rupanya sempat lagi membalas comments tu. Nampak and bersuluh sangatlah kau sukakan comments a.k.a perhatian di FB. Keke. I'm sure dalam 5000 tu, 30 orang ja yang kau betul-betul kenal kan.

4. Bangun tidur bukan bukak mata, tapi bukak FB.


Aku pernah juga jadi hamba FB...pernah la.

6 comments:

helfis said...

adakah itu sejenis penyakit??hehehe...

selamat berhujung minggu...

SimplySeoul said...

helfis: nama penyakit ni....Penyakit-I-Only-Have-FB-In-My-Life. Hehe

helfis said...

hahha,,,ngam..

sweetandspicy said...

sya pun pernah menjadi 'hamba fb'. Buka mata sja fb pun mesti buka. lol! Pasal SARCASM la ada problem ni d fb n buat sya delete tu fb. Tp tpksa buat baru sbb mau tau pkmbangan/ info tp x la addict mcm dulu. ;p

Nice post!

SimplySeoul said...

helfis: hehe tengs.

sweetandspicy: Tengs sis, memang sarcasm merata-rata la...haha. Daripada 5 post, 4 berbaur sarcasm hehe. Sy berapa kali delete activate tapi terpaksa on balik.

Nani said...

Aku pernah ka ah? hehehe.. harap2 nda pernah. kalau skg ni, setelah memahami beberapa habit org di fb, aku rasa fb tu bukanlah apa sgt. gila lagi aku sma blog ku ni dari fb tu. Kadang on 24jam sbb pakai Blackberry (malas mau logout) tapi just baca status org dan komen kalau post best..

fb berminggu pun nda buka aku nda kisah tapi kalau blog, satu hari nda buka pun angau suda...