Saturday, June 18, 2011

Pose Tutorial: Cafe Photos

Ideas (or merepek merapu) are purely mine. Aku tangguh dulu tutorial untuk selca (definition selca here) sebab ideas macam lari-lari anak sikit. I'll continue my tutorial with Cafe Pose (nama pun aku reka suka ati). Sebelum kita belajar Cafe Pose ni, ada beberapa tips yang aku mau share dulu. Ni kira macam pre-posing punya steps or preparations you have to do.

First thing first kalau mau buat Cafe Pose kena TEBALKAN MUKA. Kadang-kadang kita segan posing in public. Especially bila cafe tu crowded. Tapi ndak pa, if you want to take a good picture kenalah muka tembok sikit. Selagi ndak da tanda 'No Cameras Allowed', please feel free to snap some pictures while enjoying your snacks or coffee or whatever you have at that time.

Cafe Pose show your WHOLE BODY or HALF of your body. Kalau just tunjuk muka, itu selca namanya.

So you have to TAG ALONG your friends or families to help you. Make sure diorang tu sporting ambik gambar kau. Nanti dia naik angin pulak. Why don't you tell it beforehand la yang you plan to take some photos so that they aware they're going to be your 'volunteer photographer' later.

If not, another solution is to TAKE TURNS to take each other photos.

Wear CASUAL clothes. Don't take pictures in baju formal, sweatpants, jogging shoes, adoiii. No matter how good looking pun, or how pro kau ambik gambar tetap gambar tu akan nampak buruk.

PLACE? You can start at any cafe or anything similiar like ice-cream, yogurt parlour. And please remember, it's a Cafe Pose. So choose cafe, jangan ambik gambar dengan teh tarik or goreng pisang or mee goreng mamak or spaghetti or pizza. You'll come out with a comot setting.

Sebaik-baiknya, ambil gambar waktu SIANG. Don't ask me why, it just feels right.



Lee Minjeong from Boys Over Flower etc.


Hyomin from T-Ara.

1. Whole or Half Body
If you are confident with your legs or showing off skin then go on with this pose. Tapi ndak semestinya sekshi ja baru boleh ambik gambar gini. Tight fitting denim or cocktail dress also works bah. Then you can pura-pura tengok lain macam pose di atas ni. Tapi janganlah pura-pura baca message, jawab talipon, atau panjangkan leher itu sangatlah cliche. Common sangat beb. Kalau korang ada DSLR boleh buat macam pose di atas. Then ambik ja gambar guna handphone, kabur sikit pun ndak pa. Boleh touch up those photos later. Lagi satu jangan pula kau gantung tali DSLR tu di leher. Semak aku tengok.

U boleh pretend tengah minum ka, hirup coffee from your cup ka, play with the spoon or eating your ice-cream.

Kim Tae Hee from Iris, Stairway in Heaven, My Princess etc.

2. Under The Table
Ambik angle dari bawah meja (ni dah banyak orang cuba). Stare at the camera and make sexy eye contacts. Kalau ambik angle dari bawah, jangan dongakkan sangat kepala or chin up. Hati-hati jangan sampai gambar tu nampak macam selca. So kena jauhkan camera supaya background, meja, kerusi, cup atau siling nampak. Lagi satu, jangan nampakkan sangat juga apa yang besepah atas meja. Kadang-kadang meja ni penuh dengan handphone, handbag, wallet la, atau lagi teruk sos cili. Haha. Kalau gelas tu tinggi sangat sampai tutup separuh muka, jangan letak, jauhkan sikit.

Your hands? Hold your chin, play with your hair, hold your cup, wear earphone, wear sunny/glass, wink etc. Relax, don't be so stiff.


Night nampak macam ndak kena. Macam mood tu lain. Masa view gambar ni mak aku cakap 'kau kah tu'...almost macam mau marah. =_=. She's not me yaaa.


Bee Gees Restaurant, Jolo Phillipines (1983)

Did some changes to this post. See, see gambar my mak di atas. Very nice cafe photo. Handbag dia at one point macam serabutkan gambar, tapi kalau tiada handbag tu macam nampak kosong betul. See the bottle, super classic. Her picture never fails to woww me.


Ok itu ja buat masa ni, Tutorial Page here.

credit: Google Images

2 comments:

Aemy Shamy said...

Ohh..now I know what it called..selca rupanya..heeee..
Btw, thx for the tips! ^^

SimplySeoul said...

Aemy Shamy: Hehe. Glad U know it ardy. Nice selca U have there hehehe.
Thanks 4 reading. ^^