Saturday, July 09, 2011

Bapak ikatkan rambut.

Dulu masa kecik-kecik suka simpan rambut panjang. Ya kira macam rambut panjang ni the never ending trend la. Paling cantik sudah aku rasa kalau ada rambut panjang. Pegi sekolah pun boleh buat macam-macam stail. So simpan rambut panjang tu memang la wajib bagi aku.


Saya dan bapak. Majlis Cukur Jambul, Oktober 1988.

Memandangkan aku selalu urai rambut, jadi kalau cuaca panas, rambut melekat-lekat di leher sebab keringat. Please jangan eww, eww sana. So dijadikan cerita, kalau hujung minggu kan, pak aku ada di rumah. Jadi kalau dia tengok aku main ka, menengok TV ka mesti dia selalu tegur...

'Ning, ndak panas kah rambut mu tu?'

'Sini bapak ikatkan.'

Eh kenapa aku terharu ni. Motif aku tulis post ni bukan mau sedih-sedih. Teremosi sekejap. So my pak always ended up ikatkan rambut aku. Walaupun ndak lurus and kusut-kusut tapi aku tetap suka bila pak ikatkan rambut. Dia ikat stail ekor kuda ja (ponytail), kalau suruh tocang-tocang, masalah lagi, nanti tergeliat tangan pak aku. Haha.

Then beberapa hari yang lalu, cousin aku si Fifi pun main sampai keringat-keringat. Rambut semua mengerbang campur peluh. Tiba-tiba aku tercakap benda yang sama macam bapak aku selalu cakap dulu...

'Fi, ndak panas ka rambutmu?, ambik getah, aku ikatkan.'

Barulah paham perasaan orang tua, benda-benda kecik pun orang tua akan buatkan supaya kita rasa selesa. Betapa prihatinnya mak bapak bila tengok kita. Bukan sekadar bagi makan, kasi sekolah sampai Universiti, cuaca panas pun dia ambik kisah.

17 comments:

Leysa JL said...

im touching pula baca crta ne, they know everything good 4 us..:)

hElfiS said...

tetiba touchibg pula..
terus rasa rindu ngn famly d kg..
^__^ hargai mereka sebaiknya..

hElfiS said...

*touching

SimplySeoul said...

Leysa JL: T_T ...Apa-apa yang boleh buat kita selesa, dorg akan sentiasa buat.

hElfiS: Hargai mereka selagi ada peluang, kalau besok lusa Allah ambik dorg, cuma doa boleh diberi.

sweetandspicy said...

Aww.. Sweet oh ni post. terharu sa baca.

SimplySeoul said...

sweetandspicy: Thank U sis...

Isabel said...

huhu..suka ba baca all your sort of flashback stories..ada ja sumthing menyentuh perasaaan sana..

SimplySeoul said...

Isabel: Tengs kak. Glad U like it. Mesti kak lagi paham perasaan parents kan since ur a mum now ^^

nowriz said...

touching ehh.. bergenang airmata sy.. coz sy memang rapat dengan my daddy.. huhu

SimplySeoul said...

nowriz: TYou sis sebab faham. Walaupun kecil perbuatan mak bapak thadap kita tetap memberi kesan.

merahitujambu said...

BAPAK AWK PANDAI EH IKAT RAMBUT..TPI BAPAK SY SUKA USAP RAMBUT SAYA..=)

anisyafrina said...

hehe... bapak kite x pndai ikatkan rambut kite.. tp selalu bawak kite maen kt taman waktu kecik2 ^__^

sara zainol said...

sangat tersentuh hati :) sara xsuka rambut panjang kecik2 dulu.. lau ayh sara nk g gunting rambut sara mesti ikut sama nk gunting :) ank ayh katakn :)

~thank ye sudi singgah n komen di blog sara :) sara follow kamu , jika kamu sudi follow la sara balik :)

SimplySeoul said...

merahitujambu: Hehe dia ikat cincai ja.

anisyafrina: dia jarang bw sy main di luar, emm mungkin dia pun malas jalan and lenih suka duduk rumah hehe.

sara zainol: Ok sama2. Mesti U rasa rimas rambut panjang kan.

Pink Diva said...

Bet you're a daddy's girl ni ?..

SimplySeoul said...

Pink Divva: I am...always am.

Nani said...

aku ja nda feeling ni sbb bapa ku jenis lelaki yg telampau cool.. hehehe