Tuesday, July 26, 2011

Jurufoto 'freelancer' Tawau


Sebelum tu freelancer ialah pihak yang tidak terikat dengan mana-mana organisasi tertentu. Kira macam bekerja untuk diri sendiri.

Lately aku survey harga freelancer photography di daerah aku ni...Tawau. I used Facebook to trace them. That's the easiest way. So aku rajin lompat dari satu profile ke profile lain.

Ok ni aku share sikit pengalaman aku jenguk profile photographer.

Kebanyakan photographer Tawau guna profile masing-masing untuk tunjuk hasil kerja diorang. Bukan guna group atau page. Nama profile pun bukan nama brand atau business tapi nama sebenar. So aku memerlukan orang untuk link nama-nama photographer ni, susah mau cari.

Orang Tawau ndak sombong bah membalas message. Walaupun aku cuma bertanya, tapi diorang tetap bagi feedbacks yang baik. Even ada photographer yang bagi link photographer lain. Ndak baik lokek rezeki kan.

Aku paling ndak gemar bila aku tanya, orang buat seolah-olah aku ni budak hingusan, ndak da duit, budget ciput, ndak tau apa2. Walaupun aku zero, tapi businessman di luar sana, sila layan sama rata ok.

Antara details yang aku suka tanya, setting, price, editing. Apa yang dapat aku sum up kan di sini, harga photography di Tawau ni (especially pre-wedding and wedding sangat berpatutan). Kira menepati budget golongan sederhana.

Tapi ada jugak yang ndak melayan pertanyaan aku. Masalahnya profilenya terang-terang letak nama bussiness photography contoh 'Zabedah Joyah Photography'. Ada kes lain yang private message disabled. Kena add photographer tu lah. Masalahnya aku ndak kenal so ragu-ragu untuk add.

Terkejut dengan bussiness photography di Tawau ni. Wow. Banyak style yang lawa. Style in terms of theme, pemilihan angle, editing, and direction. Ndak lah rupa newbie sangat gambar-gambar diorang.

Especially wedding photography. Ada yang beyond my expectation. Bukanlah aku expect orang kampung aku ni buruk ambik gambar. Tapi iyalah, dengan setting yang terhad wedding photography masih boleh jadi business maju. Terutama pre-wedding photo memang banyak sangat freelancer upload.

So kepada yang di luar sana bakal melangsungkan perkahwinan why not you consider freelancer photographer. Aku tau ramai yang lebih percaya professional photographer, yang bersijil la, degree la. Tapi freelancer banyak yang kreatif. Mungkin lebih mudah berurusan dengan diorang and harga lebih berpatutan. Kalau yang dah kahwin nak bergambar sekali lagi pun apa salahnya.

p/s: dulu-dulu wedding orang paling kisah baju, pelamin. Sekarang photographer dulu diutamakan. Hehe.


11 comments:

beaty said...

cakap pasal ni kan..alal sa risau suda kalau tada photoG time sa kawin ..sebab kalau mau engage photoG kan bikin tambah belanja bh. Misti mau ajar adik sa ni guna DSLR..tidak paya susa2 cari photoG.pakai kamera sendiri seja ni..

SimplySeoul said...

beaty: It's okay beaty. As long as there is person that can handle the camera, ok sudah tu.

Bab-bab gambar wedding, outdoor tu boleh buat kemudian dengan photographer atau studio. Tunggu ada budget baru buat.

Yang penting time di church and reception you ada yg pegang camera. Professional or not is not the issue.

merahitujambu said...

KAMO PANDAI EH BAHAGIAN TANGKAP2 GAMBAR NI??

nowriz said...

huh.. sy pun ada juga servay2 freelance PG area2 KK ni untuk majlis 'ehem3x' kunu.. ada yang cakap sanggup ambil upah ikut budget kita...

tapi bila sudah berunding.. foyo2... harga paling murah sy penah dapat atas rm600++ juga ooo..

terus sy befikir panjang.. penting ka nda penting ni bayar kos PG ni... :)

apa2pun sy mau juga merakamkan detik2 indah tu kunuk guna khidmat pro PG.. tapi tengok la.. ahaks!

Pink Diva™ said...

agree with you dear ..photographer must come first..

because for this event only once in a lifetime,and memories in the photographs should be taken with care and beautiful..

Leysa JL said...

yaaa, sy sokong..paling penting tu pic..klu nda cantek pun ble edit..lgpun pic last 4eva kn, buli tengo tym tua2 sda.hehe..

Gua Tertidur said...

wah best2..bagus2..kite kene sokong ni..nnt kalau gua nak kawen boleh la order satu freelancer ! har har har!

SimplySeoul said...

merahitujambu: hehe xdalah pandai, ilmu biasa-biasa sahaja.

nowriz: RM 600 sis, emmm masih mahal tu kalau untuk satu majlis. Sis cuba tanya-tanya yang dah buat majlis 'ehem'ehem' sebelum ni, manatau dorg ada suggestion.

Pink Diva: True sis. Phototgrapher is essential for wedding. MUST.

Leysa JL: Hehe kan. We're the same. Pictures first.

Gua Tertidur: Hehe ya kena support freelancer, diorg punya job pun ok apa.

CheCheGorgeousPearL said...

bleh bg ka link photographer di tawau? Freelance.. Sedang mencari ne.. Helppp meeee

CheCheGorgeousPearL said...

bleh bg link ka nama2 photog di tawau.. Freelance.., sedang mencari ne.. Helppp meee plisssss.. Tq

SimplySeoul said...

sure...ni facebook link. ble contact him and his team.

https://www.facebook.com/akulaAn?ref=ts&fref=ts