Thursday, July 28, 2011

Kenangan Ramadhan


Budak-Budak

Time zaman budak bila bulan puasa ja, start kumpul baju raya. Tahun ni mau baju kurung sepasang, dress 2 helai, seluar, kasut, topi, haaa ambik kau. Kalah artis ni. Serious part topi tu memang ada. Haha. Raya pertama ja 3 kali ganti baju. Even baju tidur pun baju baru. Puasa pun kadang-kadang setengah hari. Mak tengok jam 2 petang ja muka lembik terus disuruh makan. Aku pun ndak menolak and isytiharkan hari tu puasa setengah hari.


Sekolah Menengah
Masa sekolah rendah aku ingat cuti selalu kena time cuti bulan 11 and 12, so ndak banyak memori sangat. Paling-paling di rumah ja diam-diam. Tapi masa sekolah menengah ni kita selalu plan buka puasa dengan kawan. Mak pun bagi green light untuk kuar makan. So kita boleh sungkai dengan classmates.


Puasa Masa Kerja.
Kalau tengok Pak aku kerja time bulan puasa mesti extra cepat, panas barannya. Hari-hari mau marah orang. Balik kerja ada yang diomel-omel. Tapi lepas ja bukak puasa terus mood beliau ok. Akhirnya aku dapat rasa juga pengalaman berpuasa sambil bekerja. Masa tu tahun 2008. Part aku paling panas sekali bila aku masuk kelas yang paling awal. Usually kalau kelas paling awal ni students semangat belajar. Ni ndak masuk semua mengantuk, ambik port sembam muka di meja. Aiihh, alasan durang kunuk, mengantuk sahur. Then kalau kelas bising lagi memang aku rasa mau meletup ja. Tangan tu liar mau mencubit. Haha. Dugaan dugaan...


Jauh Dari Rumah.
Huwaaa, first time berpuasa tanpa family tahun 2009. Agak lewatlah aku capai tahap berdikari aku ni. Umur 21 baru jauh dari rumah. Orang lain umur 17 tahun sudah merantau. Jadi bab-bab menyambut puasa tahun tu aku macam ndak berapa gembira. Tapi nasib baik dapat roomates sporting selalu kejutkan sahur, berbuaka puasa sama-sama. Jadi rasa sedih tu eventually hilang juga. Malah makin rasa best pulak. Pasang lagu raya di hostel and berlagak seolah-olah perantauan yang duduk di negara bersalji. Cehh padahal di KK ja bah.


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...kurangkan kontroversi di blog.

13 comments:

Anne Nurain said...

x kisah masa kecik2 atau dah besar, time posa la pling byk knangan best2..
slmt berpuasa.. ^___^

Siti Zalikha Mohd Ridzuan said...

paling diingat dulu time kecik2, klu dpt puasa penuh satu hari dpt duit seringgit..jd mesti berlawan dgn adik sapa paling dpt byk duit..hihi..best puasa time kecik dulu ;)

nowriz said...

teringat masa kecik2.. nakal eh.. time puasa suka mandi lama2.. dahaga punya pasal.. sanggup minum air paip.. minum beramai2 sama adik2.. hahaha

Sufy said...

syoknya x lama lgi ramadhan..salam ramadhan anne..jgn tinggal posa taw..hehehe

SimplySeoul said...

Anne Nurain: Hehe. Betul. Selamat Berpuasa.

Siti Zalikha Mohd Ridzuan: Hah itu pun satu kenangan jugak. Selamat berpuasa.

nowriz: Hahaha, lawak sis. Memang kompem tu ada dlm sejarah budak-budak.

Sufy: Selamat menyambut ramadhan sufy. Insya Allah.

leya said...

time kcik2 pose mmg best (ckp cm pose pnuh jek..hee) pastu mnjelang raya lgi ar best kn sbb bdak2 pnye style bju kn mcm2..skirt la riben la..mak ayah pun sebok nk blikan bju utk kite byk2 sbb byk pilihan...uwaaa nk blk ke zaman kanak2...

merahitujambu said...

byknye kenangan...tapi kenangan itu la yang tidak dapat di lupakan

Leysa JL said...

waaa, teringt join kwn2 puasa tym tinggl hostel dulu..1st tym puasa punyala sandi tapi tym buka puasa 2 yg best..dkt2 raya ustazah bg duet raya lg best..hehe

selamat berpuasa :)

SimplySeoul said...

leya: haha part riben tu memang wajib. Kira macam paling lawa la dapat baju riben-riben.

merahitujambu: true.

LeysaJL: Waa mesti tinggal asrama ni kan masa sekolah menengah.

Pink Diva™ said...

Happy Ramadhan Kareem to you dear :)

SimplySeoul said...

Pink Diva: Happy Ramadhan to U also sis.

Ezreen Zainol said...

suke zaman budak2!kumpul duet raya tu paling suke..lau pose,sllu je lembik.pastu ikut abah bazar ramadhan terus tebeliak mata tengok mknn..~

SimplySeoul said...

Ezreen Zainol: Zaman budak2 kira zaman kegemilangan la hahaha. Kalau di bazar, confirm tangan laju menunjuk2.