Monday, July 18, 2011

Mau Menulis Tapi Segan.

Aku pernah tulis cerpen. Masa ting.2. Masa tu laptop ndak da lagi, so aku tulis di kertas foolscap paper. Tapi jalan cerita serabai sangat aku decide untuk buang 5 helai kertas tu ke tong sampah lepas kelas Pendidikan Islam. Ada sorang ja kawan aku terbaca cerpen tu. Mungkin dia lupa sudah.

Masa form 3 aku tulis lirik. Aku ada melodi tapi tanpa ability untuk main instruments apalah yang boleh aku buat dengan lirik tu. Again, tong sampah rumahnya. Atau mungkin tertimbun dengan buku-buku sekolah yang lama. Aku ndak pasti and ndak mau tau pun...

Masa tingkatan 4 aku tulis narrative. You know essay berbentuk cerita. Then teacher English aku tanda kertas dalam kelas esoknya sambil kami buat kerja. Aku duduk depan sekali and tunggu dia tanda essay aku. I peek, wait and peek again. There she goes marking my paper. Expressions dia aku ndak kan lupa sampai bila-bila. Sampai ke hari ni. Dia berkerut, baca agak lama, and with confused looks. Bila aku dapat kertas tu, dia bagi markah paling tinggi aku pernah dapat untuk sebuah essay.

Then aku tulis skrip tahun lalu. Tapi aku simpan rapi-rapi dalam laptop. Ndak seorang pun sentuh termasuk aku. Then kawan secourse aku minta tolong untuk buat skrip TESL Night, so aku ubah sana-sini and jadikan skrip yang baru. Skrip tu mula keluar dari laptop ke printer dan mula terpass ke tangan dan mata yang lain. Ya Alhamdulillah, skrip itu dipentaskan. Bangga memang ada. Senyum memang lebar.

Aku mula cerita dengan Sis senior di Sekolah Pengajian Seni pasal benda-benda yang aku tulis ni. Dia nasihatkan untuk terus menulis tapi lebih baik guna pen dan kertas. Dia cakap, dia mau jugak baca apa yang aku tulis. Aku just iyakan. Tapi mungkin hati aku berat untuk bagi dia tengok. Mana mungkin aku bagi pelajar Seni baca karya bongok tu. Tambah bikin takut lagi bila dia major Teater. Segan oiii bagi baca benda remeh dengan dia.

Mau menulis tapi aku segan, takut dan rasa ndak layak . Ya tipulah kalau aku cakap aku ndak takut kena kritik. Aku suka tulis Bahasa Kebangsaan walaupun at this stage I should practise my English. Mungkin apa yang aku tulis akan terus senyap dalam laptop ataupun straight ke tong sampah. Well sebanyak mana pun aku suka kalau tulisan aku orang enjoy tapi aku tetap menulis untuk kepuasan.

Sekarang cuma mampu tulis blog...

13 comments:

merahitujambu said...

jgn laa tkt...sbb awk dh buat yg terbaik kan..jadi awk perlu berani dgn apa yg awk tulis ok

merahitujambu said...

jgn laa tkt...sbb awk dh buat yg terbaik kan..jadi awk perlu berani dgn apa yg awk tulis ok

nowriz said...

tulis seja ba... sy baca.. tapi sy bukan siapa2 la.. :)

SimplySeoul said...

merahitujambu: Hehe...tengah kumpul kekuatan ni.

nowriz: Hehehe...takut sis gelak sambil golek2 baca sebab bengong ja apa yang sy tulis tu...hehe.

Leysa JL said...

yakin ja ba..mntau ada nsb dlm bidang penulisan..

ceh kunun, sy ckp ja ne padahal blog sy klu abg sy mw baca pun sy malu..hehe

Nizam Ijam said...

cantik..mcm model :)


” Nizam Ijam Dot Com”

Isabel said...

knapa nda simpan ja Anne? hehe...sya still simpan all my karya2 oo..syok bila baca balik, lucu pun ada sbab dulu2 bhasa yg dtulis awkward gila. hehe..at least keep writing for your own satisfaction la. bila yakin nanti ble la try2 tunjuk ngn org..

SimplySeoul said...

Leysa JL:: Manatau kan ada nasib. Hehe. Tapi mau bagi orang review tu yang payah.

Nizam Ijam: Saya? Haha. Model terpendek....haha. Tkasih.

Isabel: Kak ada yg masih simpan. Menyimpannya tu sy boleh tp yang bagi orang review tu susah.

ïêmå å¢klê§ said...

ada bakat..
try la buat novel..
nanti iema baca...

SimplySeoul said...

ïêmå å¢klê§: masih ndak yakin dengan bakat yang ada...Tkasih Iema

Nani said...

novel ada ka ? aku ada kawan ada syarikat publishing d KL... dia sedang cari bakat2 bru... nda payah malu kalau ada pass ja sama dia, nanti editor drg akan check, kalau ok dorg buat buku la.... kalau bukan novel pun ok juga...

SimplySeoul said...

Nani: Masya Allah sis, for real? Xsangka dapat jumpa sis. Buat sy bersemangat untuk serius menulis. Alhamdulillah.

Nani said...

Bah kalau kau betul ada idea, kasi siap manuskrip kau, nanti aku bg contack kawan tu... Dia pun muda lagi, sebaya aku tp suda ada syarikat sendiri..