Tuesday, July 19, 2011

Pose Tutorial: Street Poser

Ideas are purely mine.


Lee Min Jeong on the street bebehhh


Lately street photo ni macam trend sikit. Kalau dulu selca jadi kegilaan. Atas katil selca, depan cermin selca, meja, toilet, restoran pun orang belasah ambik gambar selca. Tapi nowadays, orang yang gemar berfoto/berposing time tend to be more creative. Ya, creative in terms of posing, setting and at the same time still looks natural.

The one magic setting that can make you look natural and creative at the same time is non other than STREET. Yes! Street! where cars, people, junction, roads or even traffic lights around. So hari ni aku nak perdaya kamu untuk cuba pose-pose di bawah yang boleh diguna pakai dalam setting street.

First thing first preparation.

1. Lebih elok jalan yang sunyi tapi padat. Maksudnya jalan tu sunyi dengan orang tapi penuh dengan cars, deretan cafe, junction, you know stuff like that. Ni penting juga untuk orang yang malu-malu kitten. Tapi kalau maukan setting macam jalan raya Tokyo yang padat dengan manusia, why not. Go on, cuma mungkin background nanti ada orang menoleh2.

2. Jangan ambik gambar dengan tangan yang penuh shopping bags, plastic Guardian, Coffee Bean, tapau makanan. There you go creating yourself like a Christmas Tree. Even Christmas Tree looks better than you la. Kalau tangan dah penuh barang, lupakan ambik2 gambar ni. Balik rumah and berehat.

3. Clothes, casual or high fashion. No formal attire like blazer or baju kurung. Looks a bit odd. Elakkan pakai sunny/glass (don't ask me why, doesn't feel right). Kalau cuaca terik pun just squint your eyes (like sepetkan mata, cover a little bit of your eyes with hand and smile)

Now the pose.

Unconscious look.....

Paparazzi Looks
You know how paparazzi ambik gambar selebriti kan. Sort of unconscious photo. Kalau mau try pose gambar di atas, kamu kena jalan ala-ala kanak-kanak riang and then ketawa sorang-sorang. Ya, aku tau, in public agak susah buat pose paparazzi. Nanti perasan selebriti pulak. So to come up with a solution. You walk slowly and look down (TUNDUK). It gives you a paparazzi look, for real.


Yoon Eun Hye, Evening dress or cocktail dress suits the night view.

Look back

Oh yeah. Ni ialah the evergreen trend in posing. Walk away, pause and look back. It gives you mysterious and elegant look. There you go. Easy.


Shim Min Ah, Travel To French
Stop for A While
Pretend you stop in front of a store and looking at something. Pose ni saya cadang sangat-sangat kalau korang pegi places yang penuh dengan deretan gerai jalanan. Seperti Pasar Minggu di tempat korang (in KK you can try Gaya Street) Tapi bukanlah ambik gambar depan gerai kerepek, jual air tebu. Pandai-pandailah pilih ok.

Others
Ada banyak pose lain actually,

Holding to street lamp (ni agak susah sikit). Nanti menyangkut di tiang lampu orang sekeliling bilang hilang akal pulak. Macam munyit kan. But still worth a try.

Crossing a street. Agak susah untuk si photographer. Kecuali photographer guna lens yang sesuai and mampu ambik gambar dari seberang jalan.

Selamat Mencuba rakan-rakan poser sekalian.

Please visit Tutorial Page

credit: ChicTopia, Google Images, in pictures.

26 comments:

faY said...

mmg suke nak pose-pose kt public tp malu bila org tengok..

SimplySeoul said...

hehe...cik faY kena beranikan diri. Hehe. That's why saya cadangkan pilih jalan yang sunyi tapi padat. Try k.

dill said...

wah. banyaknye tips! :)

dill.

sara zainol said...

dulu agak malu nk abik gmbr kt street ni.. takot org tgk.. skrg wt don noe je.. haha.. ^^

SimplySeoul said...

dill: kongsi tips...

sara zainol: Betul2, dulu pun macam segan2. Tapi sekarang ni people wouldn't mind. Mindset sekarang pun dah byk berubah pasal photography. People take it well.

aRlen said...

Nice tips. Mau cuba la nnt.hehe.

SimplySeoul said...

aRlen: Thank you my sis..lama xnampak U. I drop by at your Twitter sometimes later k.

~Dilazul~ said...

okay!sekarang trend amek gambar mcm ni pulak ye.hehe.dulu selca ni street pulak ea.nt nak try!haha :D

cik ayin said...

tak reti nak pose2 ni..haha

nowriz said...

dari dulu2 suka pose street pic.. ;)

SimplySeoul said...

Dilazul: Cik Dila try k, nanti sy tgk hasilnya hehe..

cik ayin: no need to reti sgt, just be yourself and the camera will grab you. The picture later speaks for you.

nowriz: nice

Siti Zalikha Mohd Ridzuan said...

kenal la..tak kan tak kenal kakak alen yg comel ni..hehe.. :)

Fay Baloche said...

sia suka tu pose yg look back...More natural kalu d street..^^

Pink Diva™ said...

cute pose i must say..try this someday..hahaha!!

SimplySeoul said...

Siti Zalikha Mohd Ridzuan: Hehe...xsangka jumpa blog. Just randomnly walking tiba2 jumpa...we keep in touch thru blog ya sis.

Fay Baloche: Fay nanti try ka. Hehe..

Pink Diva: Hehe...Hope sis try kalau ada masa k. Bereksperimen dengan keadaan sekeliling.

Siti Zalikha Mohd Ridzuan said...

oke2..no problem..hehe :)

aleen aiden said...

erk,malu nak tanye,tapi nak tanye jugak.selca tu ape?
larikkk

SimplySeoul said...

Siti Zalikha Mohd Ridzuan: Glad meeting you here^^

aleen aiden: Selca ialah self-camera ^^

http://simplyseoul.blogspot.com/2011/06/pose-tutorial-dont-in-selca.html

Nani said...

kau ni suka menggambar ka atau suka digambar hehe?

ifwat said...

alamak! sy tak suka posing2 tempat awam ni.. sumpaaaahh segan..kalau ensem takpe gak, lalala~

Pink Diva™ said...

insyallah dear..nanti nak buat eksperiment la ni ..hehehe

merahitujambu said...

sy tgok keadaan laa nk pose tu..heee..malu.=p

ïêmå å¢klê§ said...

wau...
petua yang berguna..
memang segan la nak amek gambar kat jalan2 yang ramai orang....

SimplySeoul said...

Nani: Dua2 pun suka.

ifwat: Berfoto bukan cuma tayang muka kan...

Pink Diva: Nice sis

merahitujambu: xperlu over the top kalau pose. Cukup jadi diri sendiri.

ïêmå å¢klê§: Hehe...try k. Pilih jalan yang sunyi.

timtim said...

always want to do the street pose. now i know how to do it :)

btw, why i always feel good when im selca-ing but not when others taking my pictures? ;(

its like me-myself-can-take-it-better feeling when i saw the pics they've taken.

Haruno Hana 하나 said...

seriously, Hana suka sgt bc pose tuto from you, sis ^_^ hehe~