Wednesday, July 13, 2011

Sejarah Kaki Internet Aku

Mula-Mula
Seingat aku rumah kami ada internet tahun 1999 atau 2000 macam tu lah. Umur aku 12. Ngam-ngam computer tu diletak dalam bilik aku (share dengan cousin). Memang kami 2 orang la conquer habis-habis tu internet. Zaman dulu mana ada streamyx, internet tu Dial-Up punya connection. Sambil kau menunggu tu internet terDial, sempat lagi kau menggoreng nasi, melipat kain, serious sangatlah selllow.

Kami time tu mana ada online profile ni semua. Kami just cari lagu drama Winter Sonata la, main online Barbie. Kira pandangan aku terhadap internet ni suci lah, sesuci embun pagi la sangat. Insiden paling aku ndak boleh lupa bila kami mau download OST Drama Hotelier. Jadi kau taulah internet kan selllow, sampai jam 3 pagi tu download belum juga habis. Nahh, dengar pulak pintu my mak terbukak. Dia bangun!!!!!. Cepat-cepat aku dengan cousin pigi cover tu lampu di CPU Computer. Pakai selimut lagi kami tutup.

Cybercafe
Then mak decide untuk terminate tu internet. Sudahlah lambat, mahal lagi. membazir kan. So kami pun bergantung harap dengan cybercafe. Time tu pegi cybercafe ni kira cool la. Pegi dengan kawan. Addict aku dengan KPOP memang ndak boleh tolong sudah. Tiap-tiap kali pun download KPOP ja. Orang lain ada myspace, aku pulak sibuk download KPOP. Time tu aku minat Big Bang, SNSD, DBSK (sampai sekarang setia meminati).

Friendster
Friendster mula muncul. Aku pun mula jinak-jinak dengan online profile ni. Haha. Kalau Friendster ndak guna nama betul kan. Kita ada nickname yang budget comel gitu. Tapi bila aku ingat nickname aku di Friendster rasa mau termuntah pun ada. Haha. Gelinya letak nama Baby segala. *Pass the sick bucket*.

Broadband
Bila broadband ada, senang sikit. Sikit ja lah, sebab connection masih ciput. Aku mula guna broadband tahun 2008. Masa ni wujudlah dunia Facebook, Blogging aku. Sekarang service broadband pun dah makin bagus. Boleh dapat 3G di rumah. Ok lah. Walaupun kalau ikutkan hati mau pasang Streamyx, tapi kesian pula dengan parents yang terpaksa bayar. Nanti kalau semua balik campus, mana ada orang guna Internet. My parents bukan pandai sangat internet2 ni. Besok-besok keja la baru pasang Internet di rumah.

Sekarang lebih suka layan TV dari Internet....

14 comments:

Pink Diva said...

Same goes with me dear..once I have Friendster,then facebook..after active on blog guite long,now am addicted into it.hehehe!!!

nowriz said...

hihi.. sama la.. start dari streamyx..

dulu2 zaman study sy gila friendster.. lepas tu myspace.. lepas tu YM..chatting di room Sabah.. heheh..

sekarang masuk zaman kerja.. sy gila FB.. tahun ni baru ja menggila dengan blogging... hihi..

SimplySeoul said...

Pink Diva: Me too addicted to blogging. Xlengkap hari without tgk blog.

nowriz: Saya xda Myspace sis, sy start Friendster hehe. Chatting di Room Sabah pun saya selalu dulu....Hehehe.

faY said...

agree utk cybercafe. sgt addict. smpai habis beringgit-ringgit.

~Dilazul~ said...

haha.yg part friendster tu lawak ea. agak ah.sume nak name cumel2 je.heeee :D

SimplySeoul said...

faY: Duduk situ berjam-jam haha. Macik jaga Cybercafe pun kenal dgn aku.

~Dilazul~ : Dulu kita memang suka bajet comel, biar paling stand out di Friendster. Hahaha.

merahitujambu said...

sy guna streamyx ok je.dah setahun lebih dh..=)

SimplySeoul said...

merahitujambu: Streamyxx memang ok. Connection murah, kadar stabil. Tapi 10 years ago bukan streamyxx, dial-up connection. Not same. Hehe.

athirah husna said...

tau tak,,,celcom cverage zero terus kat sini,,padahal tiang dier punya besar terpacak kt blkg umah!!!

athirah husna said...

tau tak,,sini cerage celcom zero oo,,,berukband mmg tara buleh pakai,..
padahal tiang punya besar terpacak kt belakang umah gedabak punya besaor!!

Gel said...

Sebenarnya Neng, paling aku ndak lupa yg budak chatting dgn ko sampai mintak nombor...berani2 kita membagi nombor rumah...tiba2 dia kol kuikuikui...kecut mau mampus jantung adedededei berani tul bha kita dulu kalu di ingat...yg lucunya boleh2 di dengar perbualan tel sampai ke komputer kekekeke

SimplySeoul said...

athirah husna: Haha..Celcom sini pun memang perangai datang bulan ja.

Gel: Gel!!!! Lama ndak nampak kau di blog. hehe. Nah lupa sudah aku bab telefon rumah tu. Iyakah hahaha. Bongok jugak aku hehe. Baru jugak aku ingat pasal boleh dengar orang bercakap di telepon tu...haha.

Siti Zalikha Mohd Ridzuan said...

broadband pun lembab oww..terutama celcom tu..ahaha~~nama jak jalur lebar..tp line sempitttttt!!! hahaha

SimplySeoul said...

Siti Zalikha Mohd Ridzuan: Dulu pn kak pakai celcom...memang nauzubillah hahaha