Thursday, August 04, 2011

Colour Blind.


I used to think that I have colour blind (and maybe still do).

Driving Test
If you guys ambik ujian memandu, you'll be answering a set of colour blind test right? and you must pass all the questions. Let's say you jawab salah satu soalan, terus FAIL. So kena tepat and cepat. Masa ambik pre-test aku panik bila sampai ke part colour blind test. Kalau ndak silap macam ada salah satu soalan. Tapi nasib baik dapat jawab betul semua masa ujian sebenar. Kalau ndak sampai sekarang bawa kereta illegal.



Izinkan aku post gambar sendiri, keke

ISMP Interview
Then memandangkan aku pelajar Pendidikan. Kena lalui test Medsi and interview. Aku terpanik kejap bila sebelum kena interview aku kena buat colour blind test. Eh sejak bila cikgu ndak boleh buta warna ni. Pegawai yang uruskan interview tu belek-belek colour blind test secara spontan atas meja sebelum aku masuk. Seriously aku panik sedikit. Aku menjawab pun agak lambat. Pause lama.

MyVi
Ni incident yang baru berlaku. Aku dalam kereta. Tiba-tiba terexcited nampak MyVi pink. I said to my mak 'mak ni nah MyVi Pink yang Limited Editon tu'. Bila kereta tu dekat dengan kami, semua orang dalam kereta senyap. Macam bingung-bingung. Sebab warna MyVi tu bukan pink tapi merah. Untuk elakkan suasana awkward dalam kereta, aku just ketawa kuat2 and cakap 'nahhh merah pulak, dekat-dekat warnanya dengan pink'. Tapi dalam hati mula bimbang.


Alhamdulillah tiada lagi incident kekeliruan warna yang kronik setakat ni. Hopefully semua tu cuma sebab pantulan cahaya, aku terlalu penat atau apa-apa lah. I'm grateful with my clear eyesight. I don't wear spectacles and I have clear vision at night.

p/s: tapi suka pakai fake glasses/spectacles sebagai accessories.

22 comments:

Gen2Merah said...

oooow, simply soul ada masalah penglihatan warna ye.. ehehehe...

anyway, suka tengok gambar ni.. manis sangat.. comel.. macam nak datang jenguk sini je selalu kalau gini..
ehehehe.. salam ukhuwah ye

hElfiS said...

kira xjauh sgt lg merah ngn pink kan..so myb pasal pantulan cahaya atau jarak..heheh..jng hijau jd biru dh..yg tu comfrm ada prob...hihi..

owh ya..selamat berpuasa..^__^

*gambar yang ne n yang di header tu orng yang sama ka?..

SimplySeoul said...

Gen2Merah: Hehe...bah teda masalah bah kalau mau dtg blog. Salam Ukhuwah.

hElfis: Ya, orang yg sama hehe...Hopefully sebab pantulan cahaya. Selamat berpuasa juga...^^

Nani said...

andu bah... ada masa macam mata salah juga bah meningu. harap2 bukanla bah kau buta warna...

Ezreen Zainol said...

t'excited kot @ nervous.sumtime jadi camtuh.hehe.inshaallah,xbuta warna :')

uMie_cHan said...

myVi limited edition tu bukan warna pink ka... hihii... xkan buta warna jg =,="

kiddin'~ ;p

KeChIk yg comey said...

piin piinn..kecik dtg cni....myvi pink eaa..hikhik..=)
btw..done follow you~

aishah said...

emm, myb sbb pantulan cahaya je tu...jgn risau ya..;)

Wanie said...

huhu..tak try g check ngan optometrist ke?

sara zainol said...

color blind :) mmg bahaya. jgn salah tgk traffik light sudah.. kining g kata hijau.. :P [gurau je]

nowriz said...

nda ba tu.. merah dengan pink lebih kurang sama ba colornya.. maybe keliru sebab mata penat ba tu.. ;)

merahitujambu said...

SUSAH JUGAK EH..HABIS TU CMNE INTERVIEW OK KE??

leya said...

hehe comel jek entry nie..tp xdela truk sgt kan colour blind cik Simply..takpe test lagi tgk colour2 lain...;)

sifu im said...

oh gmbr sndri ke tu??aku ingatkn gmbr nenek ko hahaha

Anne Nurain said...

sama owh, aku pn slalu slh warna tp sebab pantulan or penat kali tu.. hehe..
masa temuduga ismp tu aku takut jgk slh sbb nebes kan masa tu.. hehe..

SimplySeoul said...

Nani: Hopefully sis.

Ezreen Zainol: Blame the pin MyVi for getting me so excited heehe.

uMie_cHan: Memang pink Umie, cuma yang lalu sebelah bukan yg limited edition, just ordinary red myvi...hehe

KeChIk yg comey: Tengs.

aishah: Hopefully.

Wanie: Nothing serious yet, so for the moment, I just keep it quiet.

sara zainol: Haha. Nanti masalah pula di jln raya.

nowriz: Hopefully sis.

merahitujambu: Ok jugak interview tu cuma lambat menjawab colour test. Hehe.

leya: Sekarang ni tengah cuba identify colour dengan lebih tepat.

sifu im: Nenek? Al-Fatihah untuk beliau.

Anne Nurain: Hehe, Hopefully maybe plus pening-pening lagi.

shahniz said...

ish.. baca pon terkedu gak tadi .. ingat mcm power ranger leh tukar2.. tetiba jer pink leh tukar red plak..haha

nurani said...

aiyakk..kne jage mate tau..
sayg la lau rosak..:)

beaty said...

biasanya kalau clor blind kan..x dapat kasi beza hijau n merah..

i think mungkin penat mata tu kan...heheh *sendiri pun sama..mata sudah rosak sangat

SimplySeoul said...

shahniz: hahaha, power rangers naik MyVi.

nurani: sgt mencuba untuk jaga dengan baik.

beaty: oohhh. Hopefully sis

farah hanim said...

haih,cmne bole tersilap tgk warne nie
hehhee

★♫ Ct Hajar ★♫ said...

merah pink merah pink

ala nak same kaler dah tu,hak hak =)