Saturday, August 27, 2011

It is a 'paksa' treat.


Kemarin, puasa yang ke-26, finally for the first time berbuka puasa di luar. Selama cuti sem ni memang aku jarang kuar rumah, kalau ndak mengadap laptop, aku mengadap dinding. So kali ni cousin aku yang paling tua belanja kami berbuka di luar.

Tukang belanja serius tengok menu. Budak kecik sebelah pulak tukang cerewet.

Actually kami paksa dia untuk belanja. Hahaha. Dalam kes-kes kami dibenarkan untuk memaksa atau jika perlu mengugut cousin untuk belanja makan. Ndak pa, lain kali turn aku belanja pula k. My treat will come soon bebeh.

Sambil tunggu makanan aku tulis kad raya. Yang baju putih tu Cik Eyen, cousin muda 3 tahun.

Aku bukannya ndak suka Dutch pay. Suka dan selalu buat. Adatlah bayar asing-asing kan. Especially bila wallet tengah kering. Kejap-kejap, tau makna Dutch pay? Kira macam tong-tong bayar la. Aku bayar part aku, kau bayar part kau. Hahh macam tu.

Aku suka kali ni aku belanja, next time dia belanja pula. Tapi jangan pula time kau belanja, makan Mekdi ja. Tiba-tiba time kawan mau belanja kau bedal sampai makan di hotel. Kesian la kawan. Pandai-pandai agak lah.

Tapi not everyone likes the idea kan. I read somewhere yang lelaki ndak suka layan Dutch pay ni hahahaha....perempuan ja. Kedekut ka perempuan ni?


6 comments:

Abby Salvatore said...

Lelaki kalau ngan kwn2 mg x bkira.even duit kat dompet tinggal cukup2 makan masi x sampai ati kalau x blanja kwn2.haihhh la..bijak?

perempuan pula tahu when is the rite time mau blanja n bila mau dutch pay.ikut keadaan la kan...bijak?

:)

Azeanthy Paiman said...

best kn bbuka d luar..but sometimes mother's cook laagi sdp kn..hehe...

Kancil 8349 said...

bestnya makan kat luar...Kancil hanya sekali je makan kat luar itu pun dengan rakan - rakan sepermainan...heheh...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...maaf zahir dan batin

akoo pae said...

tulis kad raye untuk akoo ke tu??heee

akoo ok je kalo nak blanje laki..tapi kalo ade duet lah.huu
*kadg2 laki yg ego,taknak diblanje pmpuan. =p


slamat hari rayer..=)

Pink Diva™ said...

agree with Abby..hehehe:)

Salam Eidul Fitri Al-Mubarak dear,And Happy 54th Independence Day..

In the hope of all my wrongful,mistakenly,unintentionally offended and coarsest language in my comments so far I have been with you,You'll forgive me..

syahirooAhmad said...

ako pae : haha tau tak pe.. kadang2 bile pompuan yang belanje rasa tak gentle ar..

tapi secara jujurnya, lelaki pun nak perempuan blanje mereka.. kire tukar2... kene paham2.. skrg nih semuanya duit, nak bayar tu nak bayar nih.. jadi tak salah kalau keluar makan tu kite tukar2... sama-sama makan kan?