Thursday, August 18, 2011

Paulo Coelho and Ibn Atqoillah


I don't really pay much attention to quote or saying. I remember back in school our teacher always showered us with quotes like 'when there's a will, there's a way' la, 'failure is the mother of success' la. Seldom they stay in my mind. But these two sayings memang aku suka sangat-sangat. Yang pertama,

If we are wasting time and enjoying ourselves we are not wasting time.
Paulo Coelho

Liking this quote will makes me look as a person who loves to waste time. No, definitely no. Haha. Well, at certain times I do love doing nothing and be lazy. At least I knew that, enjoying some lazy time is not really a sinful thing to do.

So maybe boleh kurang sikit rasa bersalah? Lepas ni kalau kamu bermalas-malasan atau rasa mau tidur sepanjang hari, go on. Ndak bermakna kamu manusia pemalas. Mungkin minggu tu minggu sibuk, memenatkan, full schedule so mau ambik satu hari untuk berehat di rumah. Why not kan. Tapi kalau hari-hari pun lazy day emmm itu ndak taulah. Sendiri mau sedar.

Ok saying yang kedua aku mau ambik dari movie Ketika Cinta Bertasbih 2. Masa pertama kali dengar, right away it grabs my attention. Dipetik dari kitab al-Hikam, Ibn Atqoillah,

Orang yang merasakan dirinya itu rendah diri, tawaduk sebenarnya ialah orang yang paling takbur.
Ibn Atqoillah

Sebenarnya dalam kita menunjukkan rendah diri kita, even dalam kita merasakan tawaduk itu sendiri, kita sebenarnya sudah menjadi orang yang takbur. Hebat kan syaitan. Kita selalu cakap atau hati kita bermonolog, 'aku bukan mau menunjuk laaaa...tapi', 'aku lebih hebat dari dia, tapi aku diam-diam ja'. Dalam masa yang sama kita jadi orang yang bermegah sebenarnya.


That's all for now, segala salah silap itu confirm datang daripada saya. Yang baik dari Allah s.w.t.


8 comments:

Anisa Hang Tuah said...

motivate pd saya

(:

akoo pae said...

like both quotes too~

weee...

=)

nowriz said...

supalikes to quotes..

betul tu dear.. sy selalu dengar.. orang becakap.. 'aku bukan mau menunjuk laaaa...tapi', 'aku lebih hebat dari dia, tapi aku diam-diam ja'...

kadang2 sy pun terrrr-cakap begitu juga... huhuhu

bunbun said...

hoho the second was nice :) <-- nampak sgt tak pernah tgok KCB XD


anyway, paolo coelho tu an author eh? macam pernah dgr dalam citer oh my lady muahahaha


p/s: bunbun pon baru je blaja wat doodle senanye XD

crystal nick said...

atul suka 2nd quote tu kak anne... terbaik ^^~

SimplySeoul said...

Anisa Hang Tuah: glat it did.

akoo pae: Terima Kasih.

nowriz: Saya pun selalu rasa macam tu sis. Rupanya itu riak...

bunbun: Paulo Coelho seorang author dari Brazil. Quite popular among the Korean citizen.

Crystsl Nick: Terima kasih atul.

Pink Diva™ said...

love the first quote..i used it on my daily life..hehehe

SimplySeoul said...

Pink Diva: hehehe...me too sis.