Sunday, September 25, 2011

Tukang Hambur and Tukang Lipat.


Insiden ini baru sahaja berlaku tadi. Aku rasa mungkin banyak orang pernah terlibat dalam situasi macam ni. Sama ada kamu jadi yang tukang hambur atau tukang lipat baju.

Selalu tengok kan baju-baju yang dilipat especially time sales. Kita ni pun selalu pegi buka lipatan tu and try-try di badan, ndak pun cari sampai bawah lipatan sebab ndak jumpa saiz.


Gambar hiasan.

Jadi untuk start cerita kali ni, aku tengah penat and duduk dekat fitting room. Adalah salesgirl depan aku ni bercerita dengan kawannya. Perbualan mempunyai improvisasi here and there untuk memendekkan cerita.

Salesgirl: Penat bah aku melipat tu baju-baju tadi. Habis dihambur orang. Habis usaha ku.

Kawan dia: &^%$78*())8^ (bukan mencarut. Entah apa dia cakap, aku kurang dengar)

Salesgirl: Malas jugak aku. Kalau membeli ndak pa juga. Ni tidak ada pun dia beli. Kalau ada yang menanya saiz, malas aku layan. Tadi mau ja aku cakap dengan budak tu 'aii sudah membongkar pun ndak jumpa saiz lagi'...

Mau ja aku sound salesgirl tu. Kalau ndak mau kerja lipat baju sudah, pegi jadi CEO ka, berkebun ka, pandu kapal terbang ka. Kalau customer beli atau tidak itu hak dia. Mesti ada sebab kenapa dia buka lipatan baju tu. Ada ka orang di dunia ni yang saja-saja datang shopping mall semata-mata mau membongkar lipatan baju. Itu sakit mental namanya.

10 comments:

Kancil 8349 said...

salam,

hahaha...jangan macam tu...bukan senang kerja mereka...penat oo berdiri...sebab kancil pernah kerja macam nie...hehehe

Kancil mengajak kamu menyertai segmen Kancil...kalau sudi jomlah ke blog Kancil dan menyertai segmen ketiga kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/09/segmen-kancil8349-pengalaman-semasa.html

Wawa.Wafiyyah said...

buat kerja kne ikhlas kan...:-)

Anisa Hang Tuah said...

sabar jelaa..
mane-mane tempat pun ada jak org begitu bah,,

Azeanthy Paiman said...

adui,sptutnya salesgirl tu kna sedar yg itu mmg keja dia.xkan lah dia duduk senang lenang makan gaji buta jak kn.susah btul ada worker mcm ni.huhu.

Finaz Jaafar said...

wohoooo kite dlu pnh keje mcm ni..mmg pnh rs nk ngs tp nk wt cmne, org takkan phm selagi tak pernah rs mcm kte..=)

Nani said...

hahaha.. lucu juga. kalau aku pula kadang tu pandai aku lipat balik kalau suda ku bungkar sbb mcm kesian juga sama pekerja tu kena lipat la balik tp aku ndala lipat kemas mcm drg. ala kadar ja asalkan nmpk baju tu kemas.. lps tu aku bpikir sndri "nda buduhka aku p lipat balik tu baju?'. moral, jgn ragu bila mau buat baik....

Ummi_R❀salici❀us said...

haha mmg penat...umi penah jd cashier, cashier tu pun dah penat doe..

tp pernah tolong kawan bab kemas2 stok nih..sabar jelah byk2.... :D

Nin Ahmad ツ said...

hehe.pernah kerja macam nei walaupun ada yg pemalas.sy pernah kerja jadi sales girl dedulu.hehe.

kdg2 dah jadi tebiat kalau bukak lipat balik sebab kesian dgn dorang.

Leysa JL said...

customer always right..hahaha

uMie_cHan said...

mmg sllu kena mcm ni... pmlas jak diorang tu mau mlipat pdhl mmg kja drang pon... huhu emo plk..;p