Wednesday, October 19, 2011

Scene dalam bas.


In Korean Drama (KDrama) usually the director or scriptwriter or sapa-sapalah tend to portray the bus scene like this

1. Kalau berdiri dalam bas sambil pasang earphone rasa macam cool.

2. At the end of the day, cute couple will sit at the back, listening songs together, lay head on one's shoulder.

3. Ni bila scene sedih. Duduk dalam bas yang almost kosong, sambil menangis tepi tingkap.



My favourite bus scene (so far)

Tapi kenapa in real life scene bus sangat tidak cool.

1. Berdiri dalam bas sangat awkward (or malu sometimes). Seolah-olah orang tengok kau 'padan muka ndak dapat kerusi' or 'kesiannya kau berdiri'.

2. Kalau seat bahagian belakang bus to bukan setakat couple yang kejar, budak-budak, student sekolah, mamat mamat semua pun nak seat belakang tu. Rasanya golongan makcik-makcik ja ndak gemar seat belakang ni sebab bumpy sikit.

3. Duduk dalam bas yang hampir kosong sangat menakutkan. Especially malam. 'Eh! pakcik ni macam suspicious', terus gelabah mau cepat sampai.

4. Paling memenatkan bila terpaksa berebut bus balik kuliah.


My thoughts wander, when I'm sitting in the bus alone.

6 comments:

Nani said...

Situasi ciptaan nda sama dgn yang betul2 punya. Kdg2 babak lakonan yg bagus2 memberi harapan palsu pada penonton yg menganggap babak itu sepatutnya btl2 blaku dalam realiti kehidupan.

leya said...

a'ah kn situasi sbenar cm dull + bosan jek kdg2..name pon berlakon kn so sume tmpt tu mmg dah diatur suasana dan situasi mngikut skripnya..

Hana Soffelia said...

Kan? comel scene dlm bas bla tgk cite Korea. Cuba kita buat scene comel gtu, xde nak menjadinya. Hazab adalah. hahaha

nowriz said...

tapi sy penah jua tinguk couple d kk ni.. wat scene tetidur macam crita korea tu.. sy tinguk rasa macam mo bagi pelempang pula.. hahaha

Kancil 8349 said...

Kancil ndak boleh duduk belakang bas...mabuk

Fay Baloche said...

Semua di atas ada lah benar..hahaha..especially part pacik yg mlm2..mnatau dia mo culik ka, buat jht ka..LOL..