Saturday, December 10, 2011

Library Renovation


This is what we've been working on for the past few weeks. It's not a post where I feel like joking nor mourning about it. At some point I'm very positive about it and at some I feel like lagi bagus do some make-up shopping rather that stuck at that place. See, I have mix feelings about it.

Project: Renovation of School Library.
Place: One of the school in Tuaran, Kota Kinabalu
A requirement for one of my school's subject.

So ni bukan makeover bilik macam Eric Casa Impian tu buat yang boleh tadaaa, tadaa bila siap. Sadly, library ni dalam keadaan yang sangat daif. Bukan setakat fizikalnya daif tapi pengurusan pun teruk juga. Bahan-bahan bacaan, alat bantu mengajar dalam tu sebenarnya banyak dan elok lagi keadaannya, tapi bila dah dilonggok-longgok jadilah daif library tu. But towards the end of it you'll left with little sympathy cos you're so sick of the project and you just want to leave the place as quickly as possible. I'm speaking truth language here.

Renovation ni termasuk mengecat, baiki perabot (mana yang mampu la), tukar tikar, documentation bahan, susun atur. Group kami ada 26 semua. Tapi bukan selalu ada 26 orang dalam satu masa (rasanya ndak pernah) sebab ada yang ndak dapat pegi. Then pengangkutan pun pandai-pandai atur sendiri. Nasib lah banyak juga yang ada kereta.

See, luas kan library ni. Luas and banyak barang. 

Group lain sudah present laporan, kami masih terkapai-kapai cuba siapkan library tu. Tapi bila tengok presentation group lain, seems like library kami dalam condition yang agak teruk. Group pertama yang siap dapat library yang agak kecil dan bahan-bahan dalam library diorang agak kurang. Group my cousin pula agak bernasib baik sebab rak-rak, lantai dan dinding library dalam keadaan yang quite nice. Almari siap sliding2 kaca tu. So kira okaylah. Rak buku library kami kalau kau cuba alihkan boleh runtuh.

Tapi aku faham setiap group ada obstacles masing-masing. So we play a fair and square and game. We can't blame the condition of the library. The lateness of our progress is not because of the library. No, I won't share my thoughts here. Let's just pray that miracles happen. I'm talking about Santa Claus renovate it for us.


1 comment:

ayuyuuu :) said...

sronoknya mengemas.
dengan murid2 :)

then, penat2 dlm gembira..