Monday, June 25, 2012

Beauty is discipline


Beauty is subjective (well at least to most people). But we can't deny that some parts of beauty are highly objective. You have to agree with me that clear and smooth skin indeed define beauty. 

Flawless skin is like royal aspirations. Bright skin meant that you came from a noble family. 
-Korean belief


Nowadays beauty is more towards oriental. Kalau dulu-dulu orang putih ni lawa, hollywood celebs are our reference as beauty. But now, thanks to the overflow of korean and japanese beauty product in the market, we are now a diehard of asian beauty. We always see the korean actress looking flawless, clear skin, smooth bare shoulder and fair legs. People often said that, alaa plastic surgery, tu pasal cantik. Yes, a lot of them did plastic surgery, it is an okay idea for them. But when it comes to beautiful skin, discipline is the answer. Do you know that an average korean woman use roughly 18 products per day. That includes serum, essence, toner, lotion, I'm talking about all sorts of lotion here. A lot.

We are moving towards oriental beauty


Kita cuci muka pun malas. Beli lotion pakai 2 3 kali terus tebiar. Then beli product baru lagi. I guess I'm talking about myself here. My lecturer Arabic dulu pernah cakap. Dulu dia study di Arab Saudi cuaca mencecah 40 celcius. Panas sangat. Tapi kulit muka tetap licin. Sebabnya sana panas kering. Di Malaysia ni panas lembap. Sorry won't discuss further on the weather, sebab ilmu geografi dah bagi balik dengan cikgu. Sambung balik, so bila cuaca panas lembap di Malaysia ni, bakteria, fungi pun semua senang membiak di muka. Again won't discuss further on bacteria, science gives me nightmares. So kena rajin bersihkan muka. Make sure your face is not clog with dirts.


Masa tingkatan 6 dulu, ada pula sorang kawan ni argue dengan aku. Entah apa yang dia kena sampuk hari tu terus tiba-tiba bash aku pasal make-up. Begini, aku pakai make-up dari form 4 rasanya. Quite an early age. I put some basic make-up like foundation, powder, eyeliners, lipgloss emm macam bukan basic ja ni. Nevermind la, to cut the intro short, si kawan ni tiba-tiba perli aku yang make-up ni banyak bahan kimia la, rosak muka la. So aku pun cakap la balik, ala cleansing foam tu pun chemical juga. Mana ada benda dalam dunia ni totally free chemical la, especially when it comes to beauty products. Belilah makeup organic yang base on aloe vera, tropical life, daun nangka whatsoever tetap juga ada chemical. You can't avoid it. It's your choice, bacteria or chemical.

There is no perfection, only endless effort


Anyway, if you want to have the best skin, use products that suit you. There are thousands of products in the market. Kalau ada duit thousand pula, then silalah guna SK II. Haha. You can choose product from Japan or our own local brand like Safi. Asks beautician on what will suits you the best. Jangan segan-segan tanya, kalau pegi Faceshop ka, Shu Uemura ka, rajin-rajin untuk refer dengan beautician. And of course, you have the internet, then google on beauty routine. Kalau ada parut-parut jatuh basikal dulu masa kecik-kecik then boleh guna cream atau beauty supplement yang sesuai. Lagi satu siapa-siapa yang sama kes macam aku ada allergy. I'm allergic with seafood. Bila makan ja, badan akan gatal and mulalah garu-garu. Kulit pun akan tinggal parut. No matter how tempting the food is, avoid it, for your health and beauty. 

Jadi perempuan tak boleh malas!


p/s: rasa tercabar bila kawan lelaki pun guna sabun beras untuk putihkan kulit.

credit: google images, marieclaire.

14 comments:

Siti Nuradzmeen said...

In order to get beauty skin, discplne most important thng.Simply thing in our daily is food like makann bergoreng,fast food n junk food.I do envy korean skin, bkn shj kcntikn n ksihtn as their priorty dcplne but for every single thing they do.Yg plng penting, x smstinye org kulit putih tuh cntik.certain pple who r obsessed wif beauty may think fair skin adlah plg cntik.get rid pemikirn jns cm tuh

pemerhatiSejati said...

(==,) i really can't keep beauty as a discipline. susah, susah. tapi, kalau ada kwn ckp: "apsal kulit ko gelap sikit ek?" arr T_T tension!!

Cik Kiah said...

muka saya tak flawless langsung.... T_T

Ety Salbiah Abdurrasik said...

Yups,,dear..
beauty need a discipline..every girls make sure beauty is priority..So,take care and love our skin then...

Unknown// said...

I've acne problems *sobsob hormon blum stabil bha kan haha

Anne Nurain said...

disiplin memang penting.. aku susah mo jaga muka sebab kadang2 malas cuci muka sebelum tidur.. haha..

merahitujambu said...

sy jenis jaga jugak..tp muka sy ni teruk la..xboleh nk di selamatkan lagi..=/

shedameor said...

sheda pon macam awak jugak. bila jerawat naik, sebok beli produk itu ini. then, biar je. bila kulit kering, sebok pakai losyen itu ini. dah okay, tinggal. haha, macam tu laa. pemalas sikit. hehe

Kancil 8349 said...

bukan perempuan je yang perlu jaga kulit...lelaki pun...Kancil pun kena buat...sebab isteri ndak mahu tengok suaminya comot..hehehe..

SYAH'IZZAT said...

pic yg 1st tu, comel :P

SYAH'IZZAT said...

pic yg 1st tu, comel :P

ϟ Zeera AzZahra said...

lelaki zaman skarang ni mmg ramai yg menjaga penampilan diri.. kalah pompuan..

btw, thanks 4 the advice.. :)

Ummi_R❀salici❀us said...

hahaha... betul2...
time kat ostel bukan main lg menjaga.. tapi bila cuti kat rumah.. pemalas yang amat.. no wonder la muka time kat ostel ok je kat umah macam apa ntah.. :PP

Leysa JL said...

btol2. kalau mau cantek kena jaga kulit n pemakanan serta lifestyle. klu dulu sy x kisah psl benda jaga2 kulit but now, mmg kisah sgt..