Monday, June 18, 2012

Mine is mine


I think I have this attitude due to the fact that I'm an only child. Mine is mine. Don't touch my things sesuka hati. You have to ask if you want to use my thing. Even smallest matter like using my eraser. If not, I will be mad. Like seriously mad in front of people.

Even as smallest matter as my housemate using my pail without my permission, I will definitely go ballistic on it. Ada beberapa insiden dalam hidup ni yang buat aku mengamuk depan orang. Depan mak pun pernah. Ish ish ish. 

Aku pernah bergaduh dengan seorang roomate aku. Sebabnya dia pakai sweater aku tanpa izin. Dia bagi alasan dia kelam-kabut so ended up terpakai. Aku terus naik suara (yang amat tinggi dan kasar) dengan dia and cakap, aku tak suka orang pakai barang aku. Kalau siapa-siapa nampak aku bergaduh hari tu, orang akan cakap aku perempuan gila, kurang ajar. 

Apa amukan yang jadi malam tu tidak perlu diungkit semula dalam sini. But yes I have to admit it, it was crazy. I even baling something ke arah dia. Aku geram sangat. Lepas sejam macam tu, both of us cool down and diam. Then aku minta maaf, dia pun. Tapi honestly, hubungan kami lepas tu memang dah not okay. 

Pernah juga baru-baru ni aku dapat housemate baru masuk. Bila aku keluar dari pintu bilik, aku tengok semua barang-barang aku berubah tempat. Perasaan marah aku sangat-sangat la obvious. Aku susun balik semua barang aku sambil hampas barang depan mata dia. Aku boleh tengok muka dia panik. Bukan aku tunjuk kuat, tapi aku marah sangat. Semalam juga jadi satu lagi incident bila external kesayangan aku kena pass around tanpa pengetahuan aku.  I'm sorry for aiming all my anger towards Mawar. 

someone: Anne, boleh aku pakai selipar jipun kau kejap?
aku: Ok

Even after people ask my permission pun I will not reply it as friendly as people have thought it would be. Maybe it makes people wonder, ikhlas ka dia ni. Aku bagi pinjam memang ikhlas, cuma aku memang begitu. I'm not being all friendly 'ooh xpa, pakailah, it's ok'. 

Ask first.

Sometimes I am rude but truthfully I know I will continue being like this. I don't think I could change, and I dont think I will ever be. I'm very strict with what is mine. Again mine is mine. Don't touch my things without my permission. Even as simple as moving my pail. Aku orang yang jarang cakap ayat 'oh, xpa guna ja'. Kalau ada pun mungkin sebab tercakap. Tapi most of the time, nope, I don't practice that sentence.


p/s: left with one exam paper. :) then i'm off to home sweet home.

7 comments:

Ety Salbiah Abdurrasik said...

Hii dear..
yaa..agree with u..using someone belong to without their permission like we steal the things from them..the sounds look so bad..if i were you..i'm also will getting anger for those that use any stuff that belong to me..hehe..

Aki said...

ha ha ha ha.. sa totally opposite with U la.. Totally.. :D

Unknown// said...

I was the only child in my family too he but I don't really care if people use my things as long as they return it n ofcourse in good condition la.. klau x bru sa mrah haha

safiah sokher said...

Me also sometimes.But sometimes I just lend them my stuff because I don't know how to say "No".But I gave some reason instead.If they buy it,they'll be okay.Or not,it's must be a good topic to gossip about me.Ahaks.But mine is mine kan?haha

cendol said...

garang nya diaa...tp yelah agree with u,Cendol pn naik hangin jugak kalo org sukati je guna brg tnpe izin then main pas2 plak brg kita tu..tp kalo org dah minta izin elok2 tu mmg x de mslh,ok saja..
:)

ϟ Zeera AzZahra said...

entahlah.. sya pula jenis org xde perasaan.. sgt2 kontra.. haha..

Leysa JL said...

waa. gerunnya i. haha
saya pon kadang2 berperasaan mcm 2. tiba2 mau memanas yang sgt panas. tapi dalam situasi yang berbeza. kalau kesabaran saya di cabar sy mmg sgt2 kurang ajar even dgn siapa pon..tapi normal la, kita manusia. mmg x akn lari daripada 1 habit buruk..