Sunday, September 23, 2012

Part 1: Pilihanraya UMS 2012




Not everyone in this world have the chance to feel how is it like to own a gold medal in the Olympic games. 

Not everybody in UMS will have the chance to know how it feels like to run for the Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Ada kena-mengena ka dua benda di atas?. haha. Anyhow, aku salah sorang yang tak berpeluang untuk merasai pengalaman tu. Tapi turn out one of my coursemate, Grace William bertanding. Tu pun dapat tau 2-3 hari sebelum tu. Surprise juga. She asked me to help her with the election. With an ease heart, of course. 

Even tho peluang untuk bertanding tu memang tak dapat la, sebab sekarang pun aku di tahun akhir, tapi at least dapatlah untuk rasa sendiri pengalaman pilihanraya kampus. Share sikit pengalaman di blog orait kan?

Day 1, 21 September 2012 (Jumaat): Penamaan calon.

Walaupun bukan aku yang bertanding tapi everytime pun aku yang terlebih nervous. Lebih kurang jam 2.58 petang, kami terima call dari Grace yang dia akan bertanding sebagai calon nombor 2. Bila nombor dah dapat of course semua benda boleh gerak such as our flyers and posters. 

Macam-macam posing aku buat time potong hand-size flyers tu. Dari duduk sampai terbaring. Siap boleh potong sambil tutup mata. Then dalam jam 9, kami gerak ke Kampung E untuk mula 'introduce' calon nombor 2.

Kami gerak dari bilik ke bilik, edarkan hand size flyers. Kami sempat satu blok ja. Satu hokeayy!. Tu pun rambut semua basah, mandi keringat, tekak kering.  Turun naik tangga, ketuk bilik, borak kejap. Masalah, rungutan pun macam-macam yang kami dengar. Ada yang siap tutup pintu balik sebab ingat kami jual barang atau felo mau buat spotcheck. 

Dalam round-round satu blok tu macam-macam style bilik juga la aku jumpa. Ehemm... bah tolong-tolong la kasi kemas-kemas mana yang patut ya.

Day 2, 22 September 2012 (Sabtu): Rapat Umum Kampung AB dan Kampung CD

Info kami dapat daripada pelajar Tahun 1 yang hari sabtu nanti semua akan berkumpul di Dewan Canselor untuk aktiviti Ko-Kum. So ni kira peluang yang baik untuk approach junior. Instructor Ko-Kum pun sangat bermurah hati untuk bagi peluang calon nombor 2 buat sesi pengenalan diri. Ohh yeaah. Sangat cool!. Berucap di depan Dewan Canselor yang almost penuh babe.

See the crowd.


Malam tu ada sesi Rapat Umum pertama di Kampung AB. Warna tema jentera kali ni biru dan berpegang kepada tagline "Aspirasi Mahasiswa". Kemudian lebih kurang jam 10 malam rapat umum tukar location ke Kampung CD. Alhamdulillah semuanya selesai dengan baik.

Grace sneakily posing behind me and Jen while holding our lucky number 2. 

Selesai rapat umum tadi terus gerak untuk lekat poster. Bah bila lagi kau bersila-sila di pondok bas sampil staple poster, then ikat di pokok. Ni kali lah. Hujan lagi menambahkan 'meriah' yang sedia ada. Sambil ikat poster sambil mandi kot.

Lebih kurang 2.50 we wrapped up the night with late night dinner at mamak. Bukan late night dah ni. Almost subuh. 

To be continued...

2 comments:

steffany daph said...

woohh, me too. tak prnah lagi merasai pilihanraya apa segala ni.

Fiffy Fajrina said...

this year memang tiada manifesto mcm tahun2 lepas ka ya? hehehe.. anyway. good luck to ur friends. :D