Friday, November 02, 2012

Camping part 1 : of semut api.


Perkhemahan Malangang Siri Dua.
Subject: Pengurusan dan Pengelolaan Kokurikulum di Sekolah.
Date: 29 October until 31 of October 2012.
Place: Pusat Kokurikulum Sabah, Kiulu.

I think the hardest part about this camping is setting up my mood. I don't want to be hormonal nor too excited about it. Just want to prepare myself for the worst and maybe put hopes for some excellent times.

The day before, I was having my short holiday of raya haji. Mak kindly visited me here and spoilt me around. So yelahh bila mood holiday ni mesti rasa malas mau pegi camping. Plus sedih sebab mak dah balik Tawau. So mood camping almost zero.

Okay... sekali-sekala spend the nights with friends ni manis juga pengalamannya. Yang bestnya bila pegi camping ni bolehlah kau tengok macam-macam perangai keluar. Yang tough, ada ability cakap dengan kucing "mao mao miming ming", yang berdengkur, yang mandi gaya kuak lentang, yang terlebih baby, gayat, takut kumbang, pot pet pot pet non stop, hahaha...


(sedikit pesanan penaja untuk cousin saya yang gayat. kau akan ambik subjek ni next year.....this is going to be a real challenge for you. so mulalah practice a lot di jejantas yee sayang)


Team Building (Day 1, 29 November 2012, 3.00 pm)

When it comes to team building, of course yang selalu jadi mangsa ialah orang paling ringan and orang paling gagah. Haha. Saya tergolong dalam kategori yang senang kena lambung, kena baling. So bab-bab lalu spider web, lalu tayar, kena angkat, sayalah mangsanya. But i believe my teammate tak kan baling gua sesuka hati.

Ni ja gambar team building yang sempat diambik sebelum camera habis battery. Trying to finish the "Wild Woozy" with Jude. You have to walk and balance with your partner.

Tapi macam mana kami berhati-hati pun, akhirnya saya jatuh juga, don't worry i didn't blame anyone bah. Accident happened. Gua jatuh memang terbaik la. Half of my left body hampas tu tanah. Sampaikan si kawan yang dalam khemah pun boleh dengar bunyi saya menghempap tanah.

Tapi lepas jatuh tu, terus teammate gua macam telebih concern sikit. Thank you.

Night Tracking. (Day 1, 29 November 2012, 9.45pm)

This is the most challenging thing I ever done, so far, in my life. At first, I thought this is a simple one. You know, where the coach asks you to walk in a jungle and you think that you've done a lot, walk so far, rupanya you just pusing-pusing in the same place. But I'm wrong from A to Z. This is real. We were actually climbed the hill, passed the river in the middle of the night. We were there for almost 3 hours. 

Bila bangun esok pagi, terus tengok laluan semalam. Oh my goodness, i did that. Tengok, jauh kan. Malam-malam buta lagi. *Tepuk tangan untuk diri sendiri*

I slipped, fell, sprained my foot and paling epic kena gigit semut api everywhere including my armpit, yes, out ouf all places, tu juga dia gigit. I still get goosebumps if i think about it. I was so restless and keep giraffing my short neck to see if we almost reach the end.

Cukuplah sekali dalam seumur hidup night tracking ni. Macam tak sanggup rasanya. 


to be continued...

8 comments:

Anne Nurain said...

belum pernah alami lagi pengalaman yang macam ni.. kem ikhtiar hidup anjuran silat gayong u kami pun hari tu aku ndak join. tp nasibla, lg teruk dr ini.. suda namanya ikhtiar hidup kan.. hehehe..

SimplySeoul said...

insaf aku ann dlm hutan 3 jm malam tu.

steffany daph said...

awww...sweet :D suka jungle trekking tu. tpi jalo bab jambatan, errr..saya gayut. esepcially jambatan yg tinggi panjang ada sungai kat bawah dia, dalam byk buaya lagi tu :/ hee..so that is me.

kalo bab lain2, tak tau sngt. Have a nice day blogger! :D

steffany daph said...

awww...sweet :D suka jungle trekking tu. tpi jalo bab jambatan, errr..saya gayut. esepcially jambatan yg tinggi panjang ada sungai kat bawah dia, dalam byk buaya lagi tu :/ hee..so that is me.

kalo bab lain2, tak tau sngt. Have a nice day blogger! :D

Anne Nurain said...

haha.. xpa bha, ada pengalaman suda.. boleh cerita sama anak cucu.. hehe..

Aemy Nadira said...

wow i've never had this kind of experience. u made it! tahniah. haha

Suara Hati said...

mesti best kn ..

Sasa Tien said...

gia... soronok gila aktivity kamu... d kiulu ka ni? dulu waktu budak2 pernah juga camping d sana...