Thursday, May 16, 2013

Today is my day or ...teacher's day.


Ikutkan hati, i is suka bila merancang atau melaksana sesuatu program ni. dari zaman guru sandaran, takat jadi ajk invisible, angkat piring, susun senduk, bagi kupon makanan di meja pendaftaran, sampailah ke zaman universiti yang menggilapkan lagi naluri, bakat sedia ada. bermula dengan ajk pelaksana program dengan kokum universiti, sekolah pendidikan dan program TESL, kemudian cabar diri dengan menjadi sebahagian keluarga besar kepimpinan mahasiswa UMS, JAKMAS Kolej.

Sama ada merancang atau melaksana, which is dua perkara yang sangat-sangat berbeza, both interest me. 

Frequently, saya selalunya ended up jadi ajk yang taip surat. it's none other than being a secrectary. taip surat, fax surat, call jemputan. masa mula-mula buat kerja setiausaha program ni, alaaaa zaman newbie dulu, budak baru belajar mau jemput vip, so tunjuk la surat tu dengan salah seorang pegawai ums, puan K. after 30 minutes, surat tu penuh dengan pen merah, pangkah sana, cross sini, terlalu banyak pembetulan. sampai ke noktah pun dibetulkan. 

kalau boleh menangis, aku nangis juga time tu. tapi sebagai seorang yang masih nil ilmunya, aku paksa muka poker face and dengar arahan. alhamdulillah, mula dari situ, menaip surat ni boleh buat sambil senyum. alhamdulillah sangat-sangat. banyak belajar dari puan K. jasanya akan saya kenang sampai bila-bila.

currently, i'm a trainee teacher. i'm very fortunate to be placed in a school that constantly striving to top the list. sometimes, it's a bit tiring, less sleep. bila rasa lapang sikit, a new program will come up. we seldom get leisure time. every week, we will have programs to join and conduct. then ntah kenapa, dah macam melekat kerja secretary ni dengan aku. during hari anugerah, i was asked to be the ajk jemputan which is more or less macam secretary juga.

one of the highlighted program in this month is the ceremony and press conference of 5S certification by MAMPU panel. i am excellently assign as one of the ajk jemputan. again! that is one of the hardest part. the list of guests is so long. huhu. schools, press, ministry people, pibg, a lot is a lot!

No. 7 ja ada 22 surat... haha. The list for sure get longer soon.


 i need to take this a challenge. i see this as an oppurtunity to learn and socialize more. keep the spirit alive!

untuk Majlis Sidang Akhbar Penyerahan Sijil 5S kali ni, jangankan rtm, berita harian, gua nak panggil press dari majalah vogue, women weekly, reader's digest, majalah dara, mangga, mustika sekali, blogger2 famous seperti maria elena, fatin liyana, ditambah lagi live coverage gulianna rancic melalui channel E news! sekian. kidding tho.

To all the teachers whose influences never stops, striving to provide better education, lead to the next plateau , love, entertain, inspire....Happy Teacher's Day.

To all my teachers in holy trinity kindergarten, srk holy trinity, smk convent st. ursula, smk tawau, universiti malaysia sabah, colleague in kolej vokasional tawau, smka tun ahmadshah.... Thank You and Happy Teacher's Day.

Have a great day people. Stay committed. Don't count the extra hours you have to spend.

Count the opportunity. Lots of love.


5 comments:

Firdaus Stark said...

Selamat hari guru! XD

safiah sokher said...

Happy Teacher's Day :)

Better late than never kan ? :)

Anne Nurain said...

slm..
wahh lama nda singgah sini..
slmt hri guru anne! :)

Aemy Nadira said...

happy teacher's day!!! i know u'll be a great teacher, u have the look ;) hehehe

SimplySeoul said...

firdaus stark: Thank you very much :)

safiah sokher: thank you safiah. :)

anne: ya me too, lama x singgah blog u. so sorry, ada kelapangan i singgah k. happy teacher's day to u too.

aemy nadira: i have the look? haha thanks tho. amin