Saturday, December 19, 2015

Tips Membeli Shawl Murah Online



Assalamualaikum and hi.


Selalunya bila masa bekerja ni suka pakai tudung yang simple. Tambah lagi kerja yang menghadap student hampir sepanjang masa, so kalau boleh nak pakai yang senang urus. Tidaklah lepas kelas rupa semak, pin tudung yang awal tadi di kanan akhirnya pindah ke atas kepala. First masuk kelas feeling macam Hanis Zalikha. Bila dah berjam-jam then habis mengajar, jangankan Hanis, rupa Doraemon pun ada.

Lately, tiba-tiba rajin lilit shawl balik. Shawl is the one fashion that never goes outdated. Count me on that. Kadang-kadang rasa malas juga lilit here and there. Tapi sebenarnya pakai shawl boleh jadi sangat senang and cepat.

Wide Chiffon Shawl that I purchased from Zalora few weeks ago.


Ramai orang anggap kalau nak gaya yang menarik dan trendy, kena ada pakaian yang mahal dan berjenama. Wrong! Tanggapan tersebut sama sekali tidak benar dan tidak berasas. Sebabnya, majority wanita bersetuju bahawa, penampilan yang menyerlah boleh dapat daripada pemilihan pakaian yang sesuai, kombinasi warna yang tepat dan kreativiti dalam berfesyen.

Ini termasuk dalam pemilihan koleksi tudung online yang terbaik. Tak semestinya kena beli tudung yang berharga ratusan tinggit untuk tampak gorgeous and fabulous, tetapi dengan hanya membeli koleksi shawl murah online, anda juga boleh memiliki penampilan yang anda ingini.


Side view of my Wide Chiffon Shawl from Zalora.


So sini saya share sikit macam mana nak up-to-date dengan fesyen tudung,

1. TREND AND FASHION
Peminat trend dan fesyen kena tahu apa yang terkini yang sedang trending di tanah air. Gunakan internet dan media sosial yang ada. For me, paling suka intai fesyen tudung di instagram. Boleh tengok fesyen tudung selebriti, hashtag hijabster, what's in and whatnot. Lepas dah study nanti, bolehlah bereksperimen untuk style sendiri. 

2. FABRIK SESUAI
Pilih fabrik yang selesa untuk dipakai. Yang ni sangat penting. Keselesaan patut jadi sebab utama. Bila bekerja kita kena pakai tudung tu untuk satu jangka masa yang lama. Kalau boleh nak elak yang cepat kusut dan berat. Lagi-lagi cuaca negara kita yang panas dan lembap. Terdapat banyak koleksi shawl murah yang diperbuat daripada fabrik berkualiti. Jenis fabrik ni kenalah tahu juga, chiffon tu apa, lycra tu macam mana, cotton to ok ka tidak. Kena pandai pilih!

3. WARNA
Seterusnya, pilih warna yang ‘selamat’ seperti warna-warna bumi (earth colour) atau anda juga boleh memilih warna-warna pastel yang lembut. Elakkan daripada membeli shawl yang berwarna terlalu terang. Fashion experts claimed that dark tone makes you look older. 

4. PEMILIHAN CORAK
Kalau suka shawl yang bercorak, pastikan corak shawl tu simple, tidak terlalu padat dan tampak eksklusif. Actually, semakin ringkas corak shawl tu, semakin ia tampak lebih mahal dan eksklusif. Ada juga tudung yang guna corak pinggan, selipar, botol susu semua. Pilih yang simple. So elak corak yang sarat sebab nanti kacau  keseluruhan penampilan. Nanti the whole look akan tertumpu ke shawl you.


That's all.


Bai.

6 comments:

Aqilah Azmi said...

nape cantik sangat..........

AINA ZAIRULNIZAM said...

Cantiknyaaaaa.... flawlessnyaaaaaa.... :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Cik Itah said...

simple dan cantik..ngam dengan tuan punya badan hehe

Ssan said...

ugh, you're one of those people who looks great in shawl, making ppl like me who couldn't get it on properly jealous haha...looking great and sure I will checkout the website to cuci mata :)

nuranne (formerly simplyseoul) said...

Aqilah Azmi: Awww sister... Thank you. (throw flowers to you)

Aina Zairulnizam: Awwww Aina. Thank youu. (hearts emoji)

Cik Itah: Cik Itahhh lama kita xbersua di blog2 ni. I'm so sorry. Been busy. Thank you very much. Cik Itah pun apa kurangnya.

Ssan: Hi babe, it's been awhile. To be honest, I jarang pakai shawl juga. I'm comfortable with bawals. But hey it won't hurt. And i'm sure u look amazing as well.